Otkriven identitet napadača, uklonjene barikade u Štrpcu, Kurti zabranio Petkoviću obilazak ranjene dece! (FOTO/VIDEO)

06.01.2023

16:05

0

Autor: 24sedam

Jeziv pokušaj ubistva u mestu Gotovuša na Kosovu i Metohiji doprineo je reeskalaciji tenzija, a posebno jer se dogodio na Badnji dan. Čekaju se reakcije nadležnih, ali i svih onih koji rade na normalizaciji odnosa u južnoj srpskoj pokrajini.

Otkriven identitet napadača, uklonjene barikade u Štrpcu, Kurti zabranio Petkoviću obilazak ranjene dece! (FOTO/VIDEO)
Napad na Srbe KiM - Copyright Printscreen/YouTube/Kosovoonline

Dvojica srpskih dečaka, rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su danas u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac.

Deca su u trenutku napada išla pored puta i nosila Badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu.

Oni su zadobili prostrelne rane, jedan dečak je pogođen u šaku a drugi u rame i tek pukom srećom nisu stradali niti su životno ugroženi.

U ovom trenutku se nalaze u Kliničko bolnički centar u Gračanici, gde imaju najbolju moguću negu.

24sedam pratio je dešavanja na KiM iz minuta u minut:

00.06 - Kisić: Pucnji na srpsku decu nastavak bezočnog terora Kurtija

Pucnji na srpsku decu, samo zato što su Srbi i zato što su na ovaj sveti dan nosili badnjak i srpsku zastavu, nastavak su bezočnog terora vlasti Alјbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopštila je ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić.

- Posle ovoga svaki normalan čovek bi se zapitao dokle to može da ide zlo, i šta to deca mogu da skrive da se na njih puca i da im životi budu ugroženi. Svaki normalan čovek, ali ne i Alјbin Kurti i oni koji sprovode njegovu politiku, politiku nasilјa, zla i mržnje prema svemu što je srpsko. Za takve imam samo jedno pitanje: Zar vam zaista ništa nije sveto? - rekla je ministarka Kisić.

- Permanentno nasilјe nad Srbima danas je kulminiralo napadom na srpsku mladost, na srpsku budućnost, na ono što treba da je svima najsvetije, na decu, na dečaka Stefana od 11 godina i Miloša, od 21 godinu - navela je ona.

Kisić je poručila da Stefanu i Milošu, koji su budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, želi brz oporavak i da se što pre vrate svojim porodicama.

23.55 - Uklonjene barikade u Štrpcu

Barikade koje su pre nekoliko sati postavlјene u selu Gotovuše u Štrpcu, nakon ranjavanja dvojice srpskih dečaka, uklonjene su.

Kako je prenela prištinska Koha, barikade od drveta i guma uklonili su lokalni Srbi posle višečasovnih pregovora sa tzv. kosovskom policijom.

Značajan deo okupljenih se već razišao, a počeo je i normalan saobraćaj.

23.33 - Petkoviću Kurti zabranio da poseti ranjenu decu na KiM: Jesu li to evropske tekovine!?

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je večeras da mu je premijer privremenih prištinskih institucija zabranio da poseti ranjenu srpsku decu na KiM.

- Večeras mi je Kurti zabranio da posetim povređene srpske dečake Miloša i Stefana u bolnici u Gračanici! Iako sam zatražio da mi bude omogućena poseta ranjenima, naišao sam na blokadu. Niko ne može sprečiti istinu o stradanju naše dece! Jesu li to evropske tekovine? - napisao je Petković i "tagovao" Miroslava Lajčaka u svojoj objavi.

 

 

23.03 - Đurić: "To je namerno učinjeno na srpsko pravoslavno Badnje veče"

Srpski ambasador u SAD Marko Đurić ocenio je da je u današnjem napadu u Gotovuši kod Štrpca prolivena krv dvojice nedužnih srpskih dečaka i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

- Na Kosovu je večeras prolivena krv dvojice nedužnih srpskih dečaka. Dvojicu srpskih dečaka (11 i 21 godinu) večeras su teroristi upucali u selu Gotovuša. Posle ponovljenih ciklusa eskalacionih poteza Prištine, to je namerno učinjeno na srpsko pravoslavno Badnje veče. Veruje se da su osumnjičeni kosovski Albanci. Srbi iz Štrpca su se okupili i zahtevaju hitno hapšenje počinilaca ovog očigledno politički naređenog terorističkog napada. Moraju postojati trenutne posledice i reakcije međunarodne zajednice - napisao je Đurić na Tviteru.

 

 

22.44 - Otkriven identitet napadača!

Izvršilac današnjeg oružanog napada na srpskog dečaka i omladinca u Gotovuši kod Štrpca je Azem Kurtaj.

Reč je o pripadniku tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga. Inače, radi se o sinu poginulog teroriste OVK Danuša Kurtaja, prenose Novosti.

22.33 - Vučić:Da si živ i zdrav Stefane, u Hilandaru se svi za tebe molimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poruku ranjenim dečacima kod Štrpca.

- Da si živ i zdrav Stefane. I u Hilandaru noćas se svi za tebe molimo. Hristos se rodi! - napisao je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav uz fotografiju ranjenog dečaka koji se oporavlja u bolnici.

 

 

22.10 - Episkop raško-prizrenski Teodosije obišao ranjene dečake

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je večeras dečake ranjene u Gotovuši kod Štrpca.
On je razgovarao sa lekarima i medicinskim osobljem i upoznao se sa zdravstvenim stanjem mladića, koji su nakon ranjavanja prebačeni u KBC "Priština" u Gračanici.

Ranjenim momcima i njihovim porodicama Teodosije je uputio reči utehe i ohrabrenja, uz nadu da će božićna radost zameniti bol, kao i da će se ranjeni brzo vratiti svojim domovima, preneo je Radio KiM.

Vladika im je za blagoslov darivao brojanice i zadržao se sa njima u toplom razgovoru.

Prinstcreen/Youtube/Радио Телевизија Грачаница
KBC Gračanica

21.59 - Patrijarh Porfirije se obratio ranjenoj deci sa KiM

- Molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića je sa vama, draga moja deco iz Štrpca, poručio je ranjenoj deci iz Štrpca patrijarh Porfirije. Večeras nad vama stoje vaše majke i očevi, kao i Bogomajka koja je rodila Spasitelјa sviju nas. Dragi Stefane i Miloše, večeras se za vas mole deca Kosova i Metohije koja su u proteklom periodu postradala na pravdi Boga, od Livadica do Goraždevca i malog Dimitrija Popovića u Gračanici - naveo je u poruci patrijarh.

21.17 - ROSU jedinica u Uroševcu!

Vozila Specijalne jedinice stigla su u policijsku stanicu u Uroševcu, nakon što su ranije danas dva dečaka srpske nacionalnosti ranjena u Štrpcu.

Indeksonline je ranije preneo da je Specijalna jedinica krenula ka Štrpcu.

Na snimku se vidi kako više oklopnih vozila stiže ispred zgrade policijske stanice u ovom mestu.

21.02 - Gest Nemanje Nedovića pred evroligaški duel Valensije i Crvene zvezde

Uoči izlaska na teren, Nemanja Nedović je izašao sa majicom na kojoj su pisala imena ranjenih Srba, Stefana i Miloša Stojanovića.

Printscreen/Twitter
Nemanja Nedović na meču Valensije i Crvene zvezde

20.41 - Brnabić: Na Stefana i Miloša pucano samo zato što su Srbi

Premijerka Ana Brnabić objavila je na Tviteru snimak dečaka koji je danas ranjen iz vatrenog oružja kod Štrpca.

- Ovo je Stefan. Ima 11 godina. Na njega je pucano danas, na pravoslavni Badnji dan, samo zato što je Srbin. Pored njega, pucano je i na još jednog mladog Srbina Miloša koji ima 21 godinu. Svako treba da odvoji dva minuta da pogleda ovaj snimak. Ova slika je pravo lice situacije na KiM - napisala je Brnabić.

 

 

19.58 - Otac ranjenih Srba: Teško je, umesto da slavimo Božić, mi strepimo za njihove živote

Zvonimir Stojanović, otac ranjenog Miloša kazao je da ne zna kako je došlo do incidenta, dodajući da umesto da proslavljaju Božić, sada strepi za život svog sina.

- Žao mi je što je došlo do ovoga. Teško je, umesto da na ovaj dan da budemo kući, mi smo ovde u bolnici gde strepimo za njihovo zdravlje i živote. Ne znam koga bih osudio, ali ovo ovako ne ide, zaista je teško - kazao je Zvonimir.

Zvonimir dodaje da nije upućen u detalje incidenta, da je samo dobio poziv iz ambulante u Štrpcu, kao i da nema informacije o hapšenju počinioca.

19.44 - KFOR dostavio odgovor o vraćanju srpskih policajaca na KiM

Predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su na Badnje veče, u 19.00 časova, na administrativnom prelazu Merdare od predstavnika KFOR-a odgovor na zahtev za povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije Republike Srbije na prostor Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ministarstvo odbrane je navedeni dokument dostavilo Kabinetu predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića radi upoznavanja predsednika sa sadržajem odgovora KFOR-a.

19.24 - Hirurg: Dvojica ranjenih u Gotovuši stabilno i van životne opasnosti

Pacijenti koji su danas primljeni u KBC u Gračanici nakon ranjavanja u selu Gotovuša kod Štrpca, kada je iz vozila u pokretu na njih pucao lokalni Albanac, stabilno su i van životne opasnosti, rekao je medijima hirurg dr Božidar Odalović.

- Nažalost ovde u ovim krajevima ni Božić, odnosno Badnje veče ne može da prođe kako bi trebalo, jer su oko 16 sati dovežena dva pacijenta iz Štrpca kolima Hitne pomoći sa ustrelnim ranama desnog ramena (dečak) i leve šake (mladić). Radi se o pacijentima 2001. godište koji ima ustrelnu ranu šake i 2011. godište sa ustrelnom povredom levog ramena - kazao je Odalović.

- Radi se o teškim povredama. Oni su za sada hemodinamski stabilni, hirurški su obrađeni, hospitalizovani su i biće primenjene sve procedure koje se sprovode u ovakvim situacijama - naveo je doktor Odalović, prenosi RTV Kim.

Printscreen/YouTube/Kosovoonline/ fahrudin kurtović
Gračanica

19.08 - Pronađeno oružje!

Regionalna policija u Uroševcu je saopštila da je pronašla oružje iz koga je osumnjičeni A.K. (33) pucao na Stefana i Miloša Stojanovića.

Indeks navodi da je policija zaplenila i automobil iz kog se veruje da je osumnjičeni pucao.

18.53 - Oglasio se Aljbin Kurti.

- Najoštrije osuđujem napad na dva državljana Kosova u Štrpcu. Duboko smo zabrinuti zbog njihove povrede. Prema informacijama, mladići od 11 i 21 godine su van životne opasnosti i želim im brz oporavak. Kosovska policija je već uhapsila osumnjičenog, koji bez sumnje mora i hoće da se suoči sa pravosudnim organima.

18.42 - Uhapšeni negira krivicu!

Osumnjičen za napad na dvojicu srpskih dečaka, Kurtaj, rekao je albanskim novinarima da se oseća nevinim u vezi sa slučajem sa kojim dovodi u vezu.

18.36 - Premijerka Ana Brnabić oglasila se posle ranjavanja dvojice Srba kod Štrpca.

- Ni na svetu pravoslavnu noć, Srbi na Kosovu nisu bezbedni. Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi. Ovo je još jedan u nizu strašnih incidenata, koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive.

 

 

18.30 - Srbi se u velikom broju okupljaju zbog ranjavanja Stefana i Miloša.

18.26 - Detalji hapšenja: Napadač odveden u Uroševac na ispitivanje

Prema nezvaničnim informacijama, u pitanju je pripadnik takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga.

Tanjug/str
Pripadnik tzv. kosovske policije

18.07 - Napadač uhapšen u mestu Prevalc

On je bežao 20 kilometara, te su ga snage uroševačke policije zaustavile i privele.

17.57 - Uhapšen Albanac (33) koji je pucao na Srbe!

Nekoliko sati nakon napada na dvojicu Srba u Gotovuši na Kosovu i Metohiji, prema navodima medija, Albanac (33) je uhapšen kod Uroševca.

On je vozio crveni "golf 5", očevici su zapisali tablice i obavestili nadležne, pa je potera za njim krenula u najkraćem roku.

Angažovane su sve relevantne službe, a Koha ditore prenosi informacije da je uhapšen muškarac A. K.

17.55 - Majka ranjenog dečaka u šoku posle pucnjave u Gotovuši kod Štrpca.

- Ne znam detalje, u šoku sam. Znam samo da je pucano na našu decu - kroz suze je za Kosovo onlajn rekla Zorica Stojanović, majka ranjenog 11-godišnjeg Stefana, dok je čekala doktore da joj kažu u kakvom je stanju njeno dete.

Kako Zorica kaže saznala je "da su očevici fotografisali auto iz kojeg je pucano i da policija traga za napadačem".

"Šta su deca skrivila?", kroz plač pita Zorica.

Printscreen/YouTube/Kosovoonline
Dečak zbrinut u bolnici

17.52 - Doktori tešili Stefana (11) koji je ranjen kada je na njega pucao Albanac

Stefan Stojanović (11), koji je danas sa rođakom Milošem (21) ranjen dok je nosio badnjak u mestu Gotovuša kod Štrpca prebačen je u bolnicu sa prostrelnom ranom u predelu ramena.

On je pokušavao da zadrži suze dok su ga doktori tešili da će biti sve u redu.

- Ne može ti sad niko ništa, sad si dobro - govorila mu je lekarka, dok je Stefan hrabro klimao glavom.

17.50 - Oštar odgovor ministra Vučevića nakon napada na Srbe

- Kome smetaju Badnjak i srpska trobojka? Zgrožen sam današnjim brutalnim nasiljem i ranjavanjem dvojice Srba - mladića i jedanaestogodišnjeg dečaka u Gotovuši kod Štrpca, na koje je pucao Albanac dok su nosili Badnjak i srpsku zastavu. 

 

 

 

 

17.41 - Ovo je Miloš Stojanović (21) na koga je danas pucano u Gotovuši kod Štrpca

17.30 - Doktor iz Gračanice uznemiren: Ovo je teroristički akt!

Dvojica Srba, Stefan Stojanović (11) i Miloš S. (21) ozbiljno su povređeni i lekari upravo dijagnostikuju tačan stepen njihovih potvrda, rekao je dr Bratislav Lazić iz KBC Gračanica.

- Oni su upravo stigli kod nas na kliniku i trenutno su u fazi obrade. Sama činjenica da su im povrede nanete vatrenim oružjem, one su ozbiljne, ali bi bilo neozbiljno sada davati konkretne prognoze. Dalji tok lečenja moraće da sačeka da se završi dijagnostika.

Stefan Stojanović (11) i Miloš S. (21) ranjeni su danas u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao Albanac.

- Očevici su zapisali registarske tablice a od komandira policije smo saznali da su najverovatnije lažne. Šta će biti stvarno ne znam. To je jedna klasičan teroristički akt! Zamislite decu koja idu i nose Badnjak pored puta koji je pri tom frekventan i da se neko zaustavi i da izađe sa pištoljem i puca u njih - istakao je doktor Krstičić.

17.19 - Posle pucnjave na dečake blokiran put u Gotovuši!

Nakon što su dva srpska dečaka upucana u Gotovuši kod Štrpca, revoltirani Srbi su u znak protesta blokirali put.

Kako su naveli, blokada će trajati sve dok se napadač na srpsku decu na uhvati, a situacija je trenutno izuzetno napeta, piše Kosovo onlajn.

17.05 - Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, momentalno se oglasio:

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike