Da li novim kabinetom srpska vlada ispisuje istoriju? Ovime se može pohvaliti vrlo mali broj država

07.10.2020

17:00 >> 05:57

0

Iako broj žena u vrhu državne politike širom sveta raste, one čine, ipak, mali procenat

Da li novim kabinetom srpska vlada ispisuje istoriju? Ovime se može pohvaliti vrlo mali broj država
Copyright Ana Brnabić Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštavajući da predlaže Anu Brnabić za mandatara nove srpske vlade, rekao je i da joj je predložio da najmanje polovina budućih ministara budu – žene.

Taj predlog obrazložio je činjenicom da Srbija treba na delu da pokaže da je za ravnopravnost polova.

Ukoliko mandatarka bude taj predlog i usvojila i ukoliko polovina budućeg kabineta premijerke bude iz redova “lepšeg” pola, Srbija će se svrstati u red retkih zemalja.

Prema trenutno raspoloživim podacima, samo 14 zemalja ima 50 i više odsto žena na ministarskim funkcijama. Lider je Španija sa 62,5 odsto, sledi Finska sa 61,1, Nikaragva sa 58,8 odsto žena u kabinetu premijera, zatim Švedska, Albanija, Ruanda, Kanada, Kolumbija, Kostarika, El Salvador, Gvineja Bisao, Haiti, Moldavija i Južna Afrika sa podjednakim brojem žena i muškaraca među ministrima.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Iako broj žena u vrhu državne politike širom sveta raste, one čine, ipak, mali procenat. Vredi za početak spomenuti da je premijerka Srbije Ana Brnabić u odabranom društvu kada je reč o ženama na toj funkciji.

Ceo svet zna za Angelu Merkel, koja je na toj funkciji od 2005. godine, a tu su još i premijerka Bangladeša Šeik Hasina, Novog Zelanda Džasinda Ardern, Norveške Erna Soldberg, Danske Mete Frederiksen, Islanda Katrin Jakobsdotir, Barbadosa Mija Motli, Finske Sana Marin.

Povrh svega, češće su premijerke nego što budu izabrane za predsedničku funkciju.

Nešto je bolja situacija kada je reč o parlamentu. Četvrtina poslanika su žene i to je prosek u svetu.

Prvo mesto po broju žena koje sede u parlamentu drži Ruanda sa celih 61,25 odsto, dok je na 20. mestu te liste Novi Zeland sa 40,83 odsto. Da li biste se iznenadili ako biste znali da deo zemalja koje ceo svet doživljava kao demokratske zapravo je daleko od vrha ove liste na kojoj je 189 zemalja. I, dok prvih pet mesta zauzimaju Ruanda, Kuba, Bolivija, UAE i Meksiko, među zemljama engleskog govornog područja Novi Zeland je na najvišoj poziciji, sledi Velika Britanija na 39. mestu, Australija na 47. Kanada je tek na 60. poziciji, dok su SAD 78. Srbija se nakon izbora 2016. našla na visokom 27. mestu po broju žena u parlamentu.

Zorana Mihajlović ATAImages/Miloš Tešić

Kažu da ženski lideri imaju duplo teži posao da postignu isti rezultat kao njihove muške kolege, a kao glavni razlog se navodi što su partijske kolege spremne pre da podrže muškog nego ženskog premijera ili ministra.

Brojna istraživanja pokazuju da je privatni život žena na visokim funkcijama češće na udaru medija i javnosti nego kada je reč o muškarcima.

Mediji analiziraju šta su obukle, da li je skupo ili jeftino, prekratko ili predugačko, ukusno ili neukusno, da li su ženstvene ili muškobanjaste, da li imaju partnera ili ne, i sve to mnogo češće nego da li rade ili ne, kako rade i šta planiraju da rade.

Nela Kuburović ATAImages/Miloš Tešić

Naravno, ako imaju porodicu, obavezno je pitanje da li stižu da brinu o deci uz sav posao koji obavljaju. Za muškarce se to pitanje nikada ne postavlja.

I dok broj žena kao ministara takođe raste, one na najvišim položajima u kabinetu su veoma retke. Ipak, poslednjih godina žene sve češće dobijaju poverenje da predvode “muške” resore poput spoljnih odnosa, odbrane, bezbednosti, finansija…

Jadranka Joksimović Tanjug/Rade Prelić

Da li će neka od ministarki u budućoj srpskoj vladi da se upiše na ovaj spisak ostaje da se vidi. Nećemo dugo ni čekati, budući da je za sledeću nedelju najavljeno da će mandatarka predstaviti svoj tim.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike