Predsednik Vučić najavio ciljeve nove Vlade, mandat za sastav poverio Ani Brnabić

05.10.2020

18:04 >> 20:39

0

Predsednik Srbije predsednik Aleksandar Vučić saopštava večeras predlog za mandatara za novu Vladu Srbije

Predsednik Vučić najavio ciljeve nove Vlade, mandat za sastav poverio Ani Brnabić
Copyright Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije saopštio je da je doneo odluku o mandataru za sastav nove Vlade.

On se na početku zahvalio građanima koji su izašli na izbore.

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

-Veoma je važno da su izbori protekli mirno, bez gotovo ikakvih incidenata i da su građani pokazali koliko poštuju demokratiju. Pobednička izborna lista, sa brojem glasova gotovo bez presedana u modernoj istoriji Srbije, nosi ogromnu odgovornost, rekao je predsednik Vučić.

On je podsetio da smo zemlju doveli, posle najtežih reformi, fiskalne konsolidacije, reforme koje je retko koja zemlja imala hrabrosti da sprovede.

-Iako građani poštuju te rezultate, to nije “carte blanche”. Pred nama su izazovi i pritisci da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da za to ne dobije ništa ili gotovo ništa. Moramo da vodimo računa o životima naše dece i naših ljudi na Kosovu i Metohiji, koji su bili ugroženi i u poslednjim danima. Drugi izazov je korona. Treći izazov kako u vreme korone i zatvorenih granica, uspemo da održimo ekonomski ritam te ostanemo jedna od najuspešnijih evropskih zemalja, naveo je Vučić.

On je dodao da će Srbija čuvati svoje prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom, ali graditi i odnose sa prijateljima sa Zapada.

-Cilj je da se podigne ekonomska snaga Srbije, da raste standard građana što je u okolnostima koronavirusa jako teško. Da obezbedimo rast penzija i plata, da se nastavi dalja izgradnja puteva i pruga, mora da se radi na novim projektima i da krenemo žestoko, očekujem u septembru ili oktobru da se krene sa izgradnjom metroa u Beogradu što će biti podsticaj za privredu, na izgradnju brze-pruge Beograd-Niš, prugu od Valjeva do granice sa Crnom Gorom i mnogo drugih fantastičnih projekata…, rekao je predsednik Vučić.

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije naveo je da je drugi cilj podsticaj zdravstvu, kao što je obnova kliničkih centara, uvođenje inovativnih lekova.

-Tačka tri jeste komponenta našeg bezbednosnog sitema. Moramo da sačuvamo mir i stabilnost. Ne želimo da bilo kada budemo iznenađeni, i zato ne želimo zamrznuti konflikt već tražimo kompromis. Ali na poniženja Srbija ne sme da pristane. To su bili zahtevi mandataru, dodao je Vučić.

On je najavio osnaživanje bezbednosnih struktura.

U skladu sa svim tim, građanin Srbije mora da bude u centru pažnje, ne da li su oni zadovoljni svojim funkcijama, već šta mi svi zajedno možemo da uradimo za građane naše zemlje. On je naveo da je bilo više kandidata za mesto mandatara za sastav nove Vlade.

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

-Pre nekoliko minuta potpisao sam odluku da Ana Brnabić bude mandatar za sastav nove Vlade, saopštio je Vučić.

On je ocenio da smatra da će svoj posao da obavlja odgovorno.

-Insistirao sam da razmisli da se uvedu još dva ministarstva, za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i drugo ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji. Predložio sam da u Vladi bude više žena, bar 50 odsto, čime bismo pokazali i na delu da podržavamo ravnopravnost, naveo je Vučić dodajući da očekuje velike promene u Vladi.

Šta je Anu Brnabić preporučilo da joj poveri još jedan mandat

Predsednik Srbije objasnio je da je Ana Brnabić doprinela marljivim radom da Srbija bude broj 1 u Evropi po stopi rasta ove godine.

Tanjug / Dragan Kujundžić

-Prvi put posle četiri meseca, u avgustu imamo pozitivnu stopu rasta BDP-a i malo koja zemlja u Evropi pa čak i u svetu može time da se pohvali. Zatim stopa nezaposlenosti, koja je sa 25,9 pala na 7,3 odsto. Zahvaljujući njoj napravili smo fantastičan rezultat da izvoz našeg softvera dostigne 5,9 odsto ukupnog BDP-a, sa manje od dva odsto koliko je ranije bilo. Imamo stabilan fiskalan sistem, Srbija je danas među pet najuspešnijih evropskih zemalja u borbi protiv korone. To su samo neki od razloga što sam se odlučio da Ana Brnabić bude mandatar nove vlade, objasnio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

O kupovini bespilotnih letilica

Predsednik Srbije potvrdio je da je Srbiji osnaži i ojača svoju spremnost za odbranu zemlje, mi niti kome pretimo, ali ne smemo da budemo iznenađeni i preduzimamo sve korake.

-Moramo da izdavajamo značajna finansijska sredstva. Srbija je istinski vojno neutralna, a ovo će se pokazati kao mudro, pametno ulaganje. Važno je da to možemo da podnesemo ekonomski, ali važno je i da svakog potencijalnog agresora odvratimo od ideje da napadne našu zemlju. Potvrđujem da smo zainteresovani za kupovinu odličnih turskih bespilotnih letilica, videćemo da li ćemo ih kupiti, objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je za subotu najveću vežbu do sada, ukoliko vremenske prilike budu dozvolile.

-Videćete najveću snagu srpskog vazduhoplovstva, naše helikoptere do zuba naoružane, lovce, bombardere, bespilotne letelice…, najavio je predsednik Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike