Dačić sa Dendijasom: Grčka ostaje posvećena teritorijalnom integritetu Srbije

19.12.2022

14:47

0

Dačić je grčkog ministra spoljnih poslova upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i o tome da albanska strana ne poštuje Briselski sporazum

Dačić sa Dendijasom: Grčka ostaje posvećena teritorijalnom integritetu Srbije
Dendijas i Dačić na konferenciji posle sastanka - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u razgovoru sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom potvrđeno da Grčka ostaje posvećena podršci teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio što ta zemlja podržava Srbiju i na putu evropskih intergacija. 

Dačić je posle sastanka sa Dendijasom na konferenciji za novinare rekao da je grčkog ministra spoljnih poslova upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i o tome da albanska strana ne poštuje Briselski sporazum. 

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
ministar Ivica Dačić

 

"Interes Srbije je da se sačuva mir u regionu i da se spreče svi mogući incidenti, da budemo faktor mira i stabilnosti u regionu", rekao je srpski ministar spoljnih poslova. 

Dendijas je rekao da je u razgovoru sa Dačićem ponovio stav Grčke o Kosovu.

"Nastavljamo sa podrškom dijalogu između Beograda i Prištine kako bi se postiglo pravno-obavezujuće rešenje. Sporazumi koji su potpisani u prošlosti su važni i moramo da insistiramo da se poštuju. Ovo što sam rekao ponoviću i u Prištini", rekao je grčki ministar. 

On je istakao da je saradnja, ne samo između ministara i vlada dve zemlje već i predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kirijakosa Miscotakisa ključna za stabilnost regiona. 

"Grčka je posvećena daljem jačanju strateških veza sa Srbijom u svim oblastima", poručio je grčki ministar. 

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
ministar Nikos Dendijas

 

Dendijas je istakao da se Grčka  zalaže za evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana i dodao da veruje da je Srbija integralni deo Evrope, a Evropska unija mesto gde Srbija pripada. 
"Želimo da vidimo da Srbija nastavlja svoje reforme u fundamentalnim oblastima u skladu sa evropskom agendom, a mi ćemo pomoći koliko budemo mogli", istakao je Dendijas. 

Dačić je naveo da prijateljstvo Grčke i Srbije ima dugu tradiciju i zahvalio se grčkom kolegi na poseti. 

"Pozvao sam ministra Dendijasa da bude naš gost danas na Svetog Nikolu da se upozna sa srpkim običajima i tradicijom i institutom slave koji za srpski narod znači ne samo veru, već i opstanak za vreme turske okupacije, a to je i ministrov imendan", rekao je Dačić. 

 

 

Naveo je da su dvojica ministara razgovarali zajedno i sa košarkaškim trenerom Željkom Obradovićem, za koga je kazao da je još jedna spona Srbije i Grčke, kao i ostrvo Krf koje u srpskoj istoriji ima posebno mesto. 

Dačić je istakao da očekuje da će posle novogodišnih i božićnih praznika intenzivirati saradnju, te da će biti raznih sastanaka na bilateralnom nivou između Grčke i Srbije. 

Srpski ministar je naveo da je grčkom kolegi u znak pažnje poklonio ikonu Svetog Nikole.

Dendijas je zahvalio srpskom kolegi na poklonu i istakao da mu je posebna čast što će biti gost na slavi srpskog predsednika Vučića, ali da je to čast i za ceo grčki narod i premijera Micotakisa. 

Preneo je da su dva ministra razgovarala o bliskim vezama Srbije i Grčke i zahvalio Dačiću što uvek spominje Krf, koje je njegovo rodno ostrvo, te pozvao srpskog ministra da se sledeći put sretnu na tom ostrvu. 

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
ministri Dendijas i Dačić na konferenciji

 

Naveo je da je sa srpskim kolegom razgovao i o tome kako može da se proširi regionalna saradnja , kao i o organizaciji dva trilateralna sastanka, od kojih je jedan između Grčke, Srbije i Severne Makedonije, a drugi između Grčke, Srbije i  Albanije. 

"Naši bilateralni odnosi se bave različitom pitanjima-energetikom, komunikacijama, trgovinom, turizmom, obnovljivim izvorima energije. Postoji mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo i imamo volju da poboljšamo naše odnose", istakao je Dendijas. 

Dodao je da ovo nije mirno vreme u svetu, ali i da će Grčka nastaviti da brani svoj suverenitet.
On je zahvalio Dačiću na njegovoj ranijoj izjavi u Atini i na tome što se Srbija zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike