Rusija će podržati Srbiju ukoliko zatraži sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu

12.12.2022

18:46 >> 19:01

0

Autor: 24sedam

Situacija ne severu tzv. Kosova je eskalirala nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića

Rusija će podržati Srbiju ukoliko zatraži sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu
Kremlj - Copyright 24sedam/Profimedia

Moskva će podržati obraćanje Srbije Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u slučaju da Beograd preda zahtev za održavanje sednice u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, rečeno je novinarima u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.


- Rusija će podržati obraćanje Srbije Savetu bezbednosti UN u slučaju da Beograd zatraži održavanje sednice - rečeno je u Ministarstvu.

Situacija ne severu tzv. Kosova je eskalirala nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Sever Kosova i Metohije blokirali su što građani, što policija.

Srbi protestuju, a škole na severu danas ne rade. Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali sa objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

Zaharova tvrdi da je Moskva zabrinuta zbog krize na KiM

Moskva je zabrinuta zbog novog zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji i prati njen razvoj dan i noć, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Zabrinuti smo zbog novog zaoštravanja situacije u srpskoj pokrajini. Pratimo njen razvoj bukvalno danonoćno - posebno posle serije provokacija koje su, uz povlađivanje SAD i Evropske unije, preduzele vlasti lažne države, okrenuvši se politici pojačane represije protiv Srba na tzv. Kosovu i primeni direktnog etnički motivisanog nasilja - navela je Zaharova u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike