Eskobar: Nemačko-francuski predlog nudi mogućnost za stabilne odnose dve zemlje

01.12.2022

15:40

0

Eskobar je rekao da bi ZSO trebalo i da će biti implementirana

Eskobar: Nemačko-francuski predlog nudi mogućnost za stabilne odnose dve zemlje
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je pročitao nemačko-francuski predlog i da on "nudi mogućnost za stabilne odnose Srbije i Kosova".

"Pročitao sam taj plan. Nudi mogućnosti za stabilne odnose dve zemlje, realističan je", rekao je Eskobar.

Na pitanje da li kao što to navodi kosovski premijer može doći do dogovora do proleća naredne godine, Eskobar navodi da to ne zavisi od SAD.

"To zavisi od procesa dijaloga i EU, ali mislim da će moći da vidimo skelet dogovora koji se izranja tokom sledećeg godine".

Eskobar je rekao da bi ZSO trebalo i da će biti implementirana. 

On je u razgovoru za Atlantski savez rekao da je to "obavezajuća legalna obaveza Kosova, Srbije i EU, a kako SAD podržavaju dijalog onda i Vašingtona".

"To bi trebalo i biće implementirano. Vlada u Prištini bi to trebalo da vide kao šansu. Ima primera u Evopi i ako pogledate postoji način da se napravi i to je prilika za obe zemlje. Populacija od 70.000 Srba na severu jeste izazov, oni su u centru tenzija i konflikta i moramo da gledamo modele koji će raditi za njih. Trebalo bi da im se obezbedi zaštita institucija na Kosovu, ali dozvoliti i da učestvuju u političkom i ekonomskom životu Srbije. Ako ne rešimo ovo pitanje, bićemo stalno u ciklusu tenzija i nasilja", rekao je Eskobar. 

Američki diplomata je na pitanje ima li vremenskog roka da se dođe do dogovora, rekao "što je pre moguće".

"Ne pomaže nikome da ima zamrznuti konflikt i da to jeste jedini zamrznuti konflikt u Evropi".  

Eskobar je rekao i da bi i SAD volele da vide "poravnjanje politike Srbije sa politikom EU".

"To je i obaveza Srbije kao kandidata za EU. Srbija je prešla dug put sa EU i ja lično ohrabrujem Srbiju da uvede sankcije i da bude demonstrativnija sa evropskim vrednostima. Ne mogu da kažem, da Srbija nije ništa uradila, glasala je protiv Rusije u UN i to nije bilo simbolično, nego važno. Srbija je i podržavala neke humanitarne napore u vezi ukrajinskih izbeglica", rekao je Eskobar. 

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da lično "ohrabruje Srbiju da uvede sankcije Rusiji".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike