Deklaracija o proširenju EU biće usvojena u Tirani, evo šta piše u njoj, a tiče se i Srbije

01.12.2022

14:34

0

EU podržava ideju postepene integracije regiona već u fazi pristupanja i najavljuje finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posledica energetske krize

Deklaracija o proširenju EU biće usvojena u Tirani, evo šta piše u njoj, a tiče se i Srbije
Copyright Pixabay

Evropska unija potvrdila je danas svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva za zemlje Zapadnog Balkana i hoće da ubrza taj proces, navodi se u nacrtu deklaraciji koja treba da bude usvojena na samitu Zapadni Balkan - EU 6. decembra u Tirani.

U nacrtu deklaracije, u koju je Tanjug imao uvid, daje se puna podrška naporima visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za posredovanje u dijalogu i traženju rešenja za druga regionalna pitanja.

Od Beograda i Prištine očekuje se "konkretan napredak ka sveobuhvatnom i zakonski obavezujućem dogovoru za normalizaciju odnosa", a EU ponavlja i da očekuje da svi prošli dogovori budu potpuno poštovani i primenjeni bez odlaganja.

Tanjug printscreen
Vučić i Kurti na poslednjem sastanku u Briselu

 

„Pozivamo obe strane da se konstruktivno angažuju u rešavanju njihovih bilateralnih sporova i da se uzdrže od unilateralnih i provokativnih akcija koje bi mogle da vode u tenzije i nasilje i retorike koja nije pogodna za dijalog“, ističe se u dokumentu.

EU podseća obe strane da imaju „zajedničku odgovornost za obezbeđivanje mira i stabilnosti“ i naglašava da je to važno za stabilnost i razvoj celog regiona i obezbeđenje evropskog puta. U dokumentu se podseća da je članstvo u EU zasnovano na „kredibilnim reformama“ i na principu sopstvenih zasluga, ali EU podržava ideju postepene integracije regiona već u fazi pristupanja, najavljuje finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posledica energetske krize i naglašava značaj partnerstva EU i Zapadnog Balkana u svetlu rata u Ukrajini.

Usklađivanje sa spoljnom politikom EU

Pozdravlja se napredak koji su zemlje Balkana napravile od poslednjeg samita na Brdu kod Kranja u oktobru 2021. godine, a EU lideri pozivaju Evropsku komisiju, visokog predstavnika i Savet EU „da unaprede postepenu integraciju regiona".

EU pozdravlja takođe rešenost partnera sa Zapadnog Balkana „da podrži osnovne evropske vrednosti i principe u skladu za međunarodnim pravom“ i posvećenost zemalja fundamentalnom pravu i poštovanju demokratije, vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

U nacrtu se navodi i da eskalirajuća ruska agresija na Ukrajinu dovodi u pitanje mir, evropsku i globalnu bezbednost i naglašava da je sada, u toku rata u Ukrajini, više nego bilo kada važno da se „bude zajedno“, da to bude „jasan znak za stratešku orijentaciju partnera“ sa Zapadnog Balkana.

„S obzirom na naše produbljivanje saradnje sa partnerima, mi ih pozivamo da naprave brz i trajan napredak ka usklađivanju sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da postupaju u skladu s tim, uključujući i restriktivne mere“ protiv Rusije, naglašava se u tekstu.

EU istovremeno pozdravlja zemlje Zapadnog Balkana koje su se usaglasile sa evropskom politikom.

U nacrtu deklaracije traži se zajednički rad u borbi protiv negativnog uticaja ruskog rata i očekuje izgradnja „čvrste ekonomske osnove za budućnost“.

Milijarde pomoći da se premosti energetska kriza

Dokument podvlači da Rusija nosi svu odgovornost za aktuelnu energetsku i ekonomsku krizu i dodaje da će EU da produži da daje podršku Zapadnom Balkanu u borbi protiv negativnog efekta po ekonomije i društvo.

Zatim EU podseća na paket pomoći energetici u iznosu od milijardu evra bespovratnih sredstava i na to da će potencijalne dve i po milijarde investicija pomoći regionu da ublaži posledice krize i ubrza energetsku tranziciju. Dodaje se i da će 500 miliona iz ovog paketa ići direktno kao hitna pomoć domaćinstvima i malim preduzećima, dok će drugih 500 miliona biti bespovratna podrška energetskoj nezavisnosti, tranziciji u unapređenju gasne i električne infrastrukture.

Unija potvrđuje da će da uključi region u zajedničke evropske nabavke energenata i dodaje da će Zapadni Balkan od početka biti uključen u Evropski mehanizam za bezbednost snabdevanja hranom, uz dalju podršku poljoprivrednom sektoru, za šta će biti izdvojeno 560 miliona evra u sledećih sedam godina.

Usklađivanje vizne politike sa politikom EU

U nacrtu je spomenut i ekonomski i investicioni plan koji predviđa  „ambiciozni investicioni paket“ sa skoro 30 milijardi evra za region, uključujući devet milijardi evra nepovratnih sredstava za projekte iz IPA fondova, kao i zelenu i digitalnu agendu za Zapadni Balkan. Ova pomoć, kaže deklaracija, treba da ojača energetsku tranziciju u regionu.

Deklaracija najavljuje i "dalji pojačani politički angažman EU u regionu", kroz redovno održavanje samita na najvišem političkom nivou i sektorsku saradnju u oblastima od zajedničkog interesa u raznim oblastima saradnje.

MUP
 

 

Nacrt spominje i usklađivanje vizne politike zapadnobalkanskih zemalja za viznom politikom EU.

„Upravljanje migracijom jeste zajednički izazov i odgovornost“, ističe se u dokumentu.
Usklađivanje vizne politike je za EU korak „od hitne i ključne važnosti“ da bi mogao bezvizni režim između EU i Balkana da produži da funkcioniše.

EU očekuje da region pojača dogovore za readmisiju sa zemljama porekla migranata i da pojača saradnju sa avio kompanijama u borbi protiv neregularne migracije na zapadno-balkanskoj ruti i ističe da će da produži da daje pomoć regionu, politički i finansijski u ovoj oblasti. I pozdravlja napore Zapadnog Balkana  u borbi protiv nelegalne migracije.

Očekuje se da se u Tirani potpiše deklaraciju operatera iz EU i Zapadnog Balkana kao prvi korak za niže cene rominga u toku 2023. godine.

Zemlje članice usaglasile su tekst dokumenta i očekuju da će partneri sa Zapadnog Balkana da se pridruže deklaraciji. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike