Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga: Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda

28.11.2022

10:13

0

Autor: 24sedam

Predsednik je naveo da je Petrov Nogo uvek bio uz svoj narod i da je "plamen njegove reči žestoko unosio ohrabrenje i nadu"

Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga: Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga, člana Udruženja književnika Srbije i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske

- Sa tugom sam primio vest o smrti pesnika Rajka Petrova Noga, čoveka i patriote koji je na tragu Dučića i Kočića ispisao neke od najlepših i najupečatljivijih stihova u opisu našeg nacionalnog duha i stradanja - napisao je predsednik Srbije u telegramu saučešća.

Navodi da je Petrov Nogo, "potekao sa krša koji pamti najkrvaviji period naše istorije u 20. veku, taj iskonski naboj srpskog prkosa i opstanka na jedinstven način pretočio u brojne književne forme".

- Naš narod zapadno od Drine, od Krajine do Republike Srpske, uvek je imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči. Njegova percepcija stvarnosti kao odraza nikada zaceljenih rana prošlosti, verno je odslikavala naš etos i karakter, ideale i nacionalne zanose, svu dubinu patnje i praštanja, ali i uzdizanje nakon padova i razočaranja, poraza i bola. I upravo je taj epski naboj, tako moćan u njegovom pesničkom izrazu, bio podstrek našem narodu u najtežim trenucima, kojih je bilo tako mnogo u savremenoj istoriji - naveo je Vučić.

Predsednik je naveo da je Petrov Nogo uvek bio uz svoj narod, da je "plamen njegove reči žestoko unosio ohrabrenje i nadu, vraćajući svako naše posrnuće na put duhovne pobede, na predačku stazu kojom je oduvek bilo najteže hoditi i kojom su išli samo oni najhrabriji i najponositiji među nama".

- Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda, kao večita arhetipska iskra slobodarstva i heroizma koja će nastaviti da inspiriše i buduće naraštaje - saopštio je Vučić, izrazivši duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Nogove reči.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike