Za nabavku naoružanja Priština izdvaja više od tri miliona evra

10.11.2022

09:29

0

Budžetom za narednu godinu predviđena je i nabavka oklopnih vozila i drugih specijalnih vozila

Za nabavku naoružanja Priština izdvaja više od tri miliona evra
ROSU - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vlada tzv. Kosova je iz budžeta izdvojila za Kosovsku policiju 1.450.000 evra za oružje i specijalnu opremu. Očekuje se da će nabavka naoružanja i specijalne opreme početi u februaru naredne godine i biti završena za dve godine, prenosi Kosovo onlajn pisanje Gazeta ekspres.

Kako se dodaje, budžetom za narednu godinu predviđena je i nabavka oklopnih vozila i drugih specijalnih vozila, jer je za njihovu nabavku predviđeno 1.800.000 evra.

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti je na Fejsbuku naveo da je nacrt zakona odobren za budžet Kosova za 2023. godinu, vredan 3,2 milijarde evra. On je istakao, da je u oblasti bezbednosti i odbrane Vlada povećala budžet za nabavku savremenog naoružanja za vojsku i dodavanjem 300 novih radnih mesta za policiju.

Ova vest o ulaganju u naoružanje, neminovno je podgrejala sumnju i strah u trenutku kada su pojačane tenzije na KiM zbog jednostrane i protivpravne odluke Kurtija o preregistraciji, opomenama i kaznama, kao i činjenice da odbija formiranje ZSO što je izazvalo reakciju Srba da napuste institucije u pokrajini.

Ministar odbrane u privremenim prištinskim institucijama Armend Mehaj nedavno je tokom posete SAD razgovarao o potrebama KBS za naoružanjem i značaju produbljivanja saradnje i povećanjem broja obuka i zajedničkih vežbi. On je naveo da je glavni cilj da KBS dobije najsavremeniju vojnu opremu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da reakcije Prištine govore da su sve vreme planirali i želeli incidente i sukobe na severu KiM, kao i poniženje sprskog naroda. 

-Ne mogu da odgovaram na sve što ti ljudi (Priština) rade, ali njihove reakcije i posle svega govore da su ustvari sve planirali i želeli incidente i sukobe i poniženje sprskog naroda, ne odustaju od protivpravne preregistracije vozila", rekao je Vučić, koji je pre dva meseca naveo da postoji informacija da je Kurti od saveznika, Velike Britanije i SAD tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike