Zbog njih su “crvene beretke” započele pobunu: Braća Banović uhapšena na pijaci, pa isporučena Hagu

08.11.2022

10:52

0

Autor: 24sedam

Oko 70 uniformisanih pripadnika JSO-a iz baze u Kuli, u ponedeljak 12. novembra oko 5.20, blokiralo je, 21 vozilom marke „hamvi“, auto-put kroz Beograd kod Centra „Sava“

Zbog njih su “crvene beretke” započele pobunu: Braća Banović uhapšena na pijaci, pa isporučena Hagu
Nenad i Predrag Banović - Copyright Printscreen/YouTube

Na današnji dan 2001. godine, na pijaci prepunoj ljudi, uhašena su braća Predrag i Nenad Banović, koji su bili optuženi za ratne zločine u logoru „Keraterm“ u Bosni i Hercegovini. Njih dvojica su istog dana izručena Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Hapšenje su izveli pripadnici Jedinice za specijalne operacije, poznatije kao “crvene beretke”, ne znajući da će Banovići biti odvedeni u MKSBJ, što su smatrali nezakonitim.

Bio je to povod za čuvenu pobunu JSO-a koja je trajala od 9. do 17. novembra 2001. godine u sedištima Jedinice za specijalne operacije u Kuli, kao i na auto-putu kod Vrbasa i u Beogradu.

Printscreen/YouTube
 

U trenutku izbijanja pobune, tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić i ministar policije Dušan Mihajlović bili su na službenom putu, a Goran Petrović, načelnik Resora državne bezbednosti, bio je na godišnjem odmoru.

Uveče, 9. novembra 2001. godine, JSO je otkazala poslušnost Resoru državne bezbednosti i većina njenih pripadnika se povukla sa svojih radnih mesta, uključujući i vozače i telohranitelje funkcionera Vlade Srbije.

JSO je iste večeri održala konferenciju za novinare u svom sedištu u Kuli. Na konferenciji su izneti zahtevi Jedinice, i to: donošenje zakona o saradnji s MKSBJ i smena ministra policije Dušana Mihajlovića.

Tog i narednog dana, JSO je odbijala svu komunikaciju sa institucijama vlasti, a 10. novembra je na dva sata blokirala i petlju auto-puta E75 kod Vrbasa.

Printscreen/YouTube
 

Zbog svega toga Đinđić se tog jutra vratio sa službenog putovanja, a popodne je predsedavao sastankom održanim u MUP Srbije. On je na tom sastanku tražio direktan odgovor na pitanje da li bi policija mogla da spreči JSO u njenom eventualnom pokušaju zaposedanja sedišta republičke vlade, i dobio je negativan odgovor.

Oko 70 uniformisanih pripadnika JSO-a iz baze u Kuli, u ponedeljak 12. novembra oko 5.20, blokiralo je, 21 vozilom marke „hamvi“, auto-put kroz Beograd kod Centra „Sava“, u smeru ka mostu Gazela. Među pobunjenicima su bili Dušan Maričić Gumar, tadašnji komandant JSO, i Zvezdan Jovanović, pomoćnik za rezervni sastav JSO-a, a u vozilima su bile automatske puške.

Goran Petrović, načelnik Resora DB-a, oko 7.30 pozvao je svog zamenika Zorana Mijatovića i naložio mu da pregovara sa "pobunjenicima", što je bila prva načelnikova reakcija od početka pobune. Mijatović je oko osam časova došao do blokade gde je razgovarao sa Maričićem i preneo mu, pored ostalog, netačnu informaciju da mnoge pripadnike JSO-a traži sud u Hagu.

YouTube
 

Tokom pregovora na auto-putu, Mijatović je Maričiću takođe predočio da stanovništvo u okolnim zgradama čine uglavnom bivši i sadašnji oficiri vojske, od kojih mnogi poseduju oružje. S druge strane, Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a je tog i prethodnog dana bila u stanju pune pripravnosti.

Te večeri, na pregovore o okončanju pobune u Kulu otišli su Čedomir Jovanović i Dušan Mihajlović i ponovo su ih pripadnici JSO razdvojili u različite prostorije. JSO je zahtevala da Mihajlović napiše ostavku na mesto ministra, što je on i učinio. Kad se sreo sa Mihajlovićem u hodniku, Jovanović mu je uzeo napisanu ostavku iz ruku i pocepao je.

Profimedia
 

Posle novih pregovora odlučeno je da Mihajlović napiše drugačiju verziju ostavke koju bi ponudio predsedniku Vlade. 

Sledećeg dana u Kulu su stigli Čedomir Jovanović i premijer Zoran Đinđić.

Pobuna je okončana 17. novembra 2001. oko sedam časova ujutru, kada su sa ulaza u bazu JSO sklonjeni oklopni transporteri i naoružani stražari koji su  tu bili tokom čitave pobune.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike