Zastrašujuće pobune robijaša: Kavčani hteli da zapale Spuž, u CZ-u zašili usta, Zabelu spalio paviljon smrti!

17.07.2021

07:12 >> 10:39

0

Autor: Lj. Keković

Spuški zatvorenici iz redova kavačkog klana spremali odmazdu zbog instaliranih ometača za signal mobilnih telefona, čije korišćenje im je i inače zabranj

Zastrašujuće pobune robijaša: Kavčani hteli da zapale Spuž, u CZ-u zašili usta, Zabelu spalio paviljon smrti!
24sedam/Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Policija, vatrogasci i medicinska pomoć dežurali su pre dva dana ispred crngorskog zatvora u Spužu, zbog pouzdane dojave bezbednosnih službi da se grupa pritvorenika, bliska kavačkom kriminalnom klanu, sprema da zapali ovu kaznenu ustanovu.

Plan da deo pritvorenika organizuje pobunu u Spužu napravljen je samo nekoliko dana nakon što je u ovom zatvoru, na jednog od članova škaljarskog klana, koji je zimus na tivatskom aerodromu trebalo da puca na vođu kriminalne grupe Veljka Belivuka, a njegovog šefa Slobodana Kašćelana raznese auto-bombom, prosuto vrelo ulje.

Pročitajte još

U saopštenjima iz Uprave spuškog zatvora nije precizirao ko je među pobunjenicima koji su se spremali da izazovu požar, ali su, navodno, planirali da to učine zbog instaliranih ometača za signal mobilnih telefona, čije korišćenje im je i inače zabranjeno.

Spuž YouTube/Printscreen

Njaveća pobuna zatvorenika u srpskim zatvorima dogodila se posle svrgavanja sa vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine, kada su do temelja izgorela dva paviljona, a goreo je i sedmi paviljon, takozvani paviljon smrti, u kome se služe kazne za najteža krivična dela.

Oko 200 robijaša sedmog paviljona izolovalo se i stupilo u štrajk glađu, a pridružilo im se tad još njih oko 450 iz drugih paviljona, tražeći bolje uslove i amnestiju, a pobuna se proširila na još dva velika zatvora, u Nišu i u Sremskoj Mitrovici.

Jula 2006. godine u Centralnom zatvoru u Beogradu izbila je pobuna, kada je oko 320 zatvorenika stupilo u štrajk glađu, a njih 70 u znak protesta zašilo je usta pomoću hemijskih olovaka i federa iz olovki!

Time su hteli da skrenu pažnju javnosti na tešku situaciju u srpskim zatvorima, ali i na probleme i propuste nadležnih državnih institucija koje su zadužene za kontrolu i normalan rad ustanova ovog tipa, ali i neažurnosti sudova, zbog kojih nisu mogli da ostvare svoja zakonska prava.

Iste godine u Niškom zatvoru u krvi je ugušen štrajk osuđenika, koji su se zabarikadirali u ćelijama, tražeći bolje uslove robijanja.

U nameri da razbije pobunu, tadašnji komandant srpske žandarmerije Bratislav Bata Dikić, u pregovorima sa vođom pobune, Aleksandrom Sinđelićem, obećao je da neće biti nasilja ako mirno prekinu štrajk, na šta su zatvorenici pristali.
– Dajem vam svoju reč da neće biti nikakve prisile – rekao je Dikić zatvorenicima, međutim, žandarmerija ih je brutalno pretukla.

Kasnije su naplatili odštete od ukupno 145.000 evra.

Zanimljivo je napomenuti da je deset godina kasnije, Bratislav Dikić uhapšen u Podgorici, pod sumnjom da je na dan izbora spremao državni udar u Crnoj Gori, a svedok saradnik u kasnijem sudskog postupku protiv njega bio je upravo Aleksandar Sinđelić, vođa pobune.

24sedam/Goran Sivački

U požarevačkoj Zabeli 2012. godine podignute su bezbednosne mere na najviši nivo jer je postojala opasnost od ponovne pobune, koju su vezivali za početak suđenja pripadnicima JSO za takozvanu oružanu pobunu novembra 2001. godine.

Smatralo se da je pobuna JSO bila uvertira u atentat na premijera Zorana Đinđića, godinu i po dana kasnije.

Pročitajte još

Na optuženičkoj klupi našli su se Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, međutim, svi su pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal kasnije oslobođeni optužbi.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike