Britanci se iživljavaju nad Karadžićem: Prvi predsednik RS ima užasan zatvorski tretman

29.10.2022

08:04

0

Duže vreme se nalazi u potpunoj izolaciji, a čak i susreti sa pravnim savetnicima su mu onemogućeni

Britanci se iživljavaju nad Karadžićem: Prvi predsednik RS ima užasan zatvorski tretman
Radovan Karadžić - Copyright Profimedia

Prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji služi kaznu od 40 godina u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt, nije omogućeno korišćenje kompjutera, čak ni dodatne svetlosti - obične lampe.

Duže vreme se nalazi u potpunoj izolaciji, a čak i susreti sa pravnim savetnicima su mu onemogućeni. Nije mu dozvoljeno da se obraća zatvorskoj upravi, niti bilo kojoj pravosudnoj instanci. Uz sve to, izložen je psihičkom maltretiranju čuvara, a zatvor je blokirao kartice njegovih prijatelja i članova porodice, pa niko od njih ne može da mu uplati novac za hranu i telefon.

Profimedia
Radovan Karadžić

Da je nekadašnji lider Srba u BiH žrtva dramatičnog nehumanog postupanja i da su mu uskraćena čak i prava koja je ranije imao u zatvorskoj jedinici u Hagu, ukazuje grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske, koja je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu uputila otvoreno pismo sa pratećim "Apelom za pomoć i akciju spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva". Oni tvrde i da u Karadžićevom slučaju postoji i mogućnost njegovog "tragičnog ishoda".

Pismo upućeno na adrese UN i brojnih stranih država, kao i prateći apel, potpisuje 120 srpskih javnih ličnosti i intelektualaca. Među njima su akademici Kosta Čavoški, Matija Bećković, Slavenko Terzić, Radoje Čolović, Jovan Delić, Svetislav Božić, Vasilije Krestić, Slobodan Remetić... Među potpisnicima su profesori, pisci i umetnici Darko Tanasković, Emir Kusturica, Gojko Đogo, Rajko Petrov Nogo, Milivoje Ivanišević, Miloš Ković, Jovan Hadži Đokić, Milan Lekić i drugi. Iza zahteva su stali i diplomate Vladislav Jovanović i Živadin Jovanović, lider SRS Vojislav Šešelj i drugi.

Apelom obaveštavaju generalnog sekretara UN o brojnim kršenjima najosnovnijih ljudskih prava Radovana Karadžića i zahteva se pomoć i neodložna akcija. Tekst sa zahtevima potpisnika upućen je ambasadama zapadnih zemalja, EU i SAD, u Beogradu, a poslat je i na adrese Ruske Federacije, Kine, Indije, Indonezije, Egipta, Libije, Alžira, Gane, Brazila, Argentine, Kube, Palestine i Izraela...

Profimedia
Radovan Karadžić

Potpisnici ove inicijative - srpski akademici, profesori, istoričari, književnici, političari - ističu da je Karadžić u kazamatu na ostrvu Vajt tretiran kao britanski zatvorenik, što drastično pogoršava njegov položaj. Za njega, kako ukazuju, ne važe međunarodne norme o humanom postupanju kao i tzv. Nelson Mandela rezolucija.

Konkretno, javne ličnosti iz Srbije i Republike Srpske obaveštavaju Generalnu skupštinu UN i vlade najutucajnijih zemalja da je Karadžić, od kada je 21. maja 2021. godine ishitreno prebačen u britanski zatvor, podvrgnut besprimernoj torturi i neodložno se traži poštovanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao i odredbe Statuta Haškog tribunala. Norme suda pred kojim je osuđen, između ostalog, jasno predviđaju da se osuđenik upućuje na izdržavanje zatvorske kazne u mestu najbližem njegovom prebivalištu, odnosno njegovoj matičnoj državi.

- Dr Karadžić se već neko vreme nalazi u potpunoj izolaciji, bez prava na kontakt sa porodicom. Navodni razlog je "citiranje njegovih političkih stavova u medijima od strane drugih osoba". On ne može biti kažnjen zbog postupaka drugih ljudi i medija. I pored odličnog znanja engleskog jezika, ima poteškoća u komunikaciji sa stražarima zbog njihovog različitog dijalekta. Iako je više puta ukazivao zatvorskim vlastima na ovu poteškoću, problem nije rešen, a uslovi su se pogoršavali sve do u više navrata ispoljene fizičke i verbalne agresije - navode autori otvorenog pisma.

Oni podsećaju da su iz kratkog Karadžićevog poziva najbližima saznali i da je izložen psihičkom maltretiranju od strane zatvorskih službenika, kao i ponižavanju svake vrste:

- On ne uzima hranu i vrlo je moguće da je otpočeo štrajk glađu. Porodica ga još nije posetila zbog komplikovane procedure dobijanja viza, prevoza i ogromnih troškova za svega dva sata posete mesečno. Imajući sve ovo u vidu, smatramo da je jedino pravno i humano ispravno - vraćanje na odredbe rezolucija UN i "pravila Nelson Mandela", jer bi to rešilo sva navedena nehumana kršenja prava dr Karadžića.

Profimedia
Radovan Karadžić

U drugom delu Apela srpski intelektualci navode redom sve akcije pravosudnih vlasti u Britaniji kojima se ignorišu i prenebregavaju međunarodni standardi i konvencije kada je u pitanju tretman zatvorenih osoba.

Svoje zahteve potpisnici temelje na ljudskom pravu na život i ličnu bezbednost garantovanom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, rezolucijama, međunarodnim obavezama, konvencijama koje regulišu prava zatvorenika i zabranu torture, ali i pravilima Međunarodnog rezidualnog mehanizma (bivšeg Tribunala) u Hagu.

Srpski intelektualci, otud, osporavaju i odluku o Karadžićevom slanju na izdržavanje kazne u Ujedinjeno Kraljevstvo, jer je, kako tvrde, on morao biti upućen u neku od bližih zemalja.

Radovan Karadžić/Profimedia
Radovan Karadžić

- Zahtevamo da se hitno i sveobuhvatno preispitaju odluke predsednika Međunarodnog mehanizma i da se anulira odluka o upućivanju Karadžića u Veliku Britaniju i donese nova odluka o premeštanju u skladu sa "Mandelinim pravilima" - u mesto najbliže njegovom prebivalištu (Italija, Austrija, Nemačka, Francuska, prim aut.). Tražimo da se Karadžiću obezbedi tretman sa punim uvažavanjem međunarodno priznatih ljudskih prava i sloboda, ističući pravo na ličnu bezbednost, slobodu izražavanja i veroispovesti, siguran i nesmetan pristup informacijama, redovan i neometan kontakt sa članovima porodice i pravnim zastupnicima - navedeno je u pismu.

Zabranili mu i da se ispovedi

Zatvor u kome kaznu izdržava Radovan Karadžić ima reputaciju jedne od najgorih britanskih tamnica. Reč je o starom kazamatu podignutom na ostrvu Vajt, u Lamanšu, koji ne ispunjava brojne uslove koji se smatraju standardom u većini evropskih država. Na sve to, Karadžiću su od prvog dana boravka u ovom objektu uskraćena brojna prava, garantovana međunarodnim konvencijama. Onemogućen mu je kontakt sa pravnim savetnicima, dostava sudskih materijala, štampe i knjiga. Na sve to, njemu je kao pravoslavnom verniku uskraćena i mogućnost posete sveštenika, kao i sveta tajna - ispovest.

Traže nadzor nad odlukama Haga

Srpski intelektualci koji ukazuju na izuzetno loš tretman bivšeg predsednika RS traže i uspostavljanje stalnog, redovnog i efikasnog nadzora Saveta bezbednosti i Generalne skupštine nad sprovođenjem odluka Međunarodnog mehanizma u Hagu. Oni tvrde da su prethodno donesene odluke mimo pravila i standarda, čime je osuđeni Karadžić doveden u položaj u kome mu je ugroženo dostojanstvo, ali i goli život.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike