Karadžiću u zatvoru u Engleskoj uskraćena osnovna prava: Ne može ni do popa, niti knjigu normalno da piše

27.10.2021

08:23

0

Autor: J. S. J.

Advokat Petronijević navodi da Karadžić ima pravo da telefonira samo porodici ili njemu kao advokatu, ali da to čini retko jer je veoma skupo

Karadžiću u zatvoru u Engleskoj uskraćena osnovna prava: Ne može ni do popa, niti knjigu normalno da piše
Radovan Karadžić - Copyright Radovan Karadžić/Profimedia

Odluke Haškog tribunala o tome gde će srpski osuđenici služiti svoje kazne govori mnogo o tome da cilj ovog suda nije samo nepravedno osuditi Srbe, već je potrebno i maksimalno im otežati svaki dan iza rešetaka.

Tako su Radovanu Karadžiću, koji služi doživotnu robiju u Engleskoj, tvrdi njegov advokat Goran Petronijević, ali i Karadžićeva ćerka Sonja.

- Radovan je vernik, želi da se ispovedi, on na to nema prava. Nekome je palo na pamet da ne samo da treba da bude u zatvoru, nego da to bude što teže. On nema nikakve mogućnosti koje bi trebalo da ima kao pritvorenik: to je pravo na jezik, na javna glasila, novine, televiziju, pravo na ispovedanje vere. Njemu još niko nije bio u poseti zbog kovida. To su strašne stvari. Pitanje je da li će njegovoj porodici dati uopšte vizu da ga tamo posete. Situacija nije dobra. On bi trebalo, po pravilima koja su usvojile Ujedinjene nacije, pa i Evropska unija, da izdržava kaznu što je bliže moguće njegovom ranijem prebivalištu. A oni se na to ne obaziru, već su ga poslali tamo gde su ga poslali. Uslovi koje ima su daleko ispod svakog standarda - ispričao je Petronijević, a prenosi "Alo."

Kako kaže, pravilo je da on mora da ima uslove koji su istog ili višeg standarda u odnosu na one koje je imao u Haškom tribunalu.

- A on se nalazi u daleko gorim uslovima. To je stari zatvor, izolovan na ostrvu. Uslove kakve bi on trebalo da ima imaju samo Norveška, Finska i Danska. Engleska svakako ne jer su njihovi uslovi strašno rigidni - rekao je Petronijević.

Kako objašnjava, najgore je što je Karadžiću onemogućeno da radi.

- On se sam brani, a mi smo mu savetnici. On bi trebalo da sprema reviziju, a njemu nisu dostavljena dokumenta sa suđenja, računar. Kako da se sprema onda? Nikako. Naš narod ima jednu izreku: kamenje smrznuto, a paščad puštena - zaključuje Petronijević.

Ćerka Sonja navodi da njen otac nema adekvatne uslove ni za pisanje knjige.

-Piše je rukom. To je još jedno pravo koje mu je uskraćeno - navela je ona za 24sedam.

Petronijević navodi da Karadžić ima pravo da telefonira samo porodici ili njemu kao advokatu, ali da to čini retko jer je veoma skupo.

- On nije čovek koji se žali. On se žali na nepravednu presudu, ali na druge stvari on neće kukati. Uvek kaže da je sve dobro. Ali iz svih ovih okolnosti, svi vidimo da to nije dobro. On je sam u ćeliji, a sa drugim zatvorenicima ima ograničen kontakt. On uglavnom ima kontakt sa nekim zatvorenicima koji imaju neke poteškoće, koji su, na primer, u kolicima jer mu oni ne bi mogli nauditi. Ta izolacija jako teško pada. On je u zatvoru u okviru zatvora.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike