Vučić: Očekujemo da Kosovo uđe u proceduru prijema u Savet Evrope, jasno je kakav će ishod biti

27.10.2022

10:34

1

Predsednik Srbije obratio se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa Srbima sa KiM

Vučić: Očekujemo da Kosovo uđe u proceduru prijema u Savet Evrope, jasno je kakav će ishod biti
Aleksandar Vučić 13 - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao je u obraćanju javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa Srbima sa KiM da očekuje da Kosovo uskoro uđe u proceduru prijema u Savet Evrope.

-Ta procedura traje više meseci, možda i do godinu dana, ali vam je jasno kakav će ishod biti i to je poruka, mi smo najmoćnije zemlje i možemo da rušimo međunarodno pravo, a da se pozivamo pri tom na njega. Pa će preduzimati akcije protiv mene, pa Vlade Srbije, pa na kraju i same Srbije, upozorio je Vučić i dodao da nema ni on kuda, niti Srbija, te da nam je pozivanje na međunarodno pravo jedino ostalo, a sve drugo rade oni.

Vučić je, komentarišući to što je predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen pohvalila Prištinu za težak rad i posvećenost evropskim reformama, rekao da nema ništa protiv toga da Priština dobije bezvizni režim.

-Što se tiče pohvala Prišitni, nemam ništa protiv toga i veoma sam saglasan da im daju bezvizni režim. I uvek i u svakom trenutku ću to da podržim, kao što sam i svaki put to i činio, iz mnogo razloga, ne želim da objašnjavam, rekao je Vučić.

Predsednica EK je danas ranije rekla i da je Kosovo odavno ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju.

-Evidentno postoji napredak, Kosovo je marljivo radilo na evropskom putu, pokazali ste svoje vrednosti prema EU, ali i sankcijama Rusiji. Marljiv rad Kosova je prva stavka u našem izveštaju o napretku, dodala je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom privremenih prištinskih vlasti Vjosom Osmani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike