EU žali što ZSO još nije formirana: Lajčak očekuje predlog Prištine

14.10.2020

14:43 >> 14:49

0

Lajčak je ponovio da svaki sporazum o normalizaciji mora biti u skladu sa međunarodnim zakonom

EU žali što ZSO još nije formirana: Lajčak očekuje predlog Prištine
Copyright Profimedia

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je za magazin “Cord” da EU očekuje da obe strane poštuju prethodno preuzete obaveze i dodao da Unija žali što Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana.

On je rekao da EU očekuje da Priština ponudi predlog za nastavak implementacije tog sporazuma.

Lajčak je rekao i da je vreme da se proces dijaloga privede kraju i ponovio da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma pitanje meseci, a ne godina, pod uslovom da su obe strane spremne na angažovanje i kompromise.

– Kao posrednik u dijalogu, EU će obezbediti onoliko vremena koliko je neophodno da se do njega dođe bez veštačkog ubrzavanja, s tim da neće dozvoliti njegovo neopravdano odugovlačenje. Iskustvo me je naučilo da nikada nije dobro nametati veštačke rokove i lično nisam postavio nikakav rok – rekao je Lajčak.

On je naveo i da je, pre nego što je u julu nastavljen dijalog uz posredovanje EU o, kako je rekao, elementima sveobuhvatnog sporazuma, razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Avdulahom Hotijem i da su se obojica načelno složila sa njima i da zato nema iznenađenja u pogledu sadržaja.

Lajčak je ponovio da svaki sporazum o normalizaciji mora biti u skladu sa međunarodnim zakonom, prihvatljiv za države članice EU, da mora da doprinosi regionalnoj stabilnosti, trajno rešava sva sporna, nerešena pitanja i doprinosi njihovom evropskom putu.

– Kao što znate, reakcije na ideju prepravljanja granica ili zamene teritorija su bile vrlo negativne među državama članicama Evropske unije i u regionu Zapadnog Balkana, zbog čega ta ideja nije u skladu sa principima koje sam ranije pomenuo – rekao je Lajčak.

Upitan da li postoji rivalitet između EU i SAD kada je u pitanju dijalog između Beograda i Prištine, on je kazao da ne postoji jer su SAD vodeći partner EU na Zapadnom Balkanu, kao i da uvek postižu najbolje rezultate kada zajedničkim snagama rade na promovisanju evropske perspektive regiona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike