Bivši ambasador u Berlinu: Nagoveštaj ukidanja bezviznog režima je deo pritisaka koji se pojačavaju nakon zahteva da uvedemo sankcije Rusiji

16.10.2022

10:30

0

Nemačka je, na žalost, preuzela ulogu unutar EU da nam se obraća naročito grubim, naredbodavnim i pretećim jezikom

Bivši ambasador u Berlinu: Nagoveštaj ukidanja bezviznog režima je deo pritisaka koji se pojačavaju nakon zahteva da uvedemo sankcije Rusiji
bivši ambasador Srbije u Berlinu Milovan Božinović (2) - Copyright Printscreen/Tanjug TV

Tvrdnju da je Srbija odgovorna za sve veći priliv izbeglica u Evropu sa ciljem destabilizacije Evrope, koje se čuju od nemačkih zvaničnika ovih dana, bivši ambasador Srbije u Berlinu Milovan Božinović ocenjuje kao apsurdne, a nagoveštaj ukidanja bezviznog režima za našu zemlju kao deo pritisaka koji se, kaže, konstantno pojačavaju nakon zahteva EU da uvedemo sankcije Rusiji.

"Nemačka je, na žalost, preuzela ulogu unutar EU da nam se obraća naročito grubim, naredbodavnim i pretećim jezikom, što ne može biti jezik kojim članice EU i kandidati za članstvo treba da međusobno komuniciraju", istakao je Božinović za Tanjug.

Naravno, kaže on, da konsultacije sa EU o ovom problemu imaju smisla i Srbija je, koliko je do sada poznato, pokazala dobru volju da pomogne u granicama mogućnosti, u okvirima svog pravnog sistema.

On dodaje da to neće rešiti izbegličku krizu koja je, kako kaže, po svojoj suštini ostatak procesa dekolonizacije, odnosno okolnosti da su kolonijalne sile ostavile ove zemlje bez perspektive ili su nastavile da ih eksploatišu.

Printscreen/Tanjug TV
 

 

Komentarišući izjavu ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok da Rusija želi da podeli zapad koristeći izbeglice, a da Srbiju da pušta veliki broj migranata bez viza i tako učestvuje u "hibridnom ratu" Božinović kaže da se takav rečnik nikom u Srbiji neće dopasti, a kako dodaje, nekako i istanjuje i obesmišljava žargon pretnji ako se tako agresivno upotrebljava.

“Analena Berbok i njena partija su predvodnici ovakvog netaktičnog nemačkog obraćanja Srbiji, što, uz sva povremena neslaganja kojih je uvek bilo, nije svojstveno nemačkoj političkoj kulturi izgrađivanoj poslednjih decenija, niti takav jezik, kad se sve činjenice uzmu u obzir, Nemačkoj dobro stoji”, rekao je Božinović.

On je naveo da broj izbeglica koje žele u zemlje EU, i u sklopu toga najviše u Nemačku, jeste za te zemlje problem, i Srbija želi da pomogne, ali jezik koji su nemački političari upotrebili, preteći odmah obustavom pregovora sa EU je, ističe, argoantan, i u najmanju ruku diplomatski neprimeren.

Printscreen/Tanjug TV
 

 

“To isto vazi i za izjave u kontinuitetu ministerke Berbok koja ignoriše činjenicu da Srbija nudi široki spektar opcija za kosovski problem, ali da priznanje Kosova ne prihvata nijedna partija ni u vlasti ni u opoziciji”, rekao je on.

Kako je istakao, njeno je da ovu cinjenicu, dopadala joj se ili ne, primi sa respektom a ne da je, prstom u oko, nipidaštava.

Zaključuje da ovo “ogrubljavanje” tona obraćanja Srbiji koincidira sa ratom u Ukrajini i valjalo bi ga u tom kontekstu i tumačiti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike