Evropski savet danas o viznoj liberalizaciji za KiM, hoće li biti doneta i odluka?

13.10.2022

08:30

0

Šef Kancelarije EU na Кosovu Tomaš Sunjog je rekao da odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo neće biti doneta danas i da će pre konačne odluke biti razgovora

Evropski savet danas o viznoj liberalizaciji za KiM, hoće li biti doneta i odluka?
Evropski savet - Copyright Profimedia

Evropski savet danas počinje procedure koje bi mogle da dovedu do formalne odluke o liberalizaciji viza za Kosovo, prenosi Kosovo onlajn pisanje Reporteri.

To pitanje naći će se danas na dnevnom redu prve rasprave radne grupe Saveta EU. Diskusiji je prethodilo jučerašnje objavljivanje Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Kosovu.

U tom izveštaju, Evropska komisija ponovo je potvrdila zaključak iz 2018. godine da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

Prilikom uručenja izveštaja EK, premijer Kosova Aljbin Kurti juče je rekao da je optimista u pogledu liberalizacije viza.

S druge strane, šef Kancelarije EU na Кosovu Tomaš Suniog je na konferenciji za novinare povodom Izveštaja EK rekao da odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo neće biti doneta danas i da će pre konačne odluke biti razgovora.

"Naravno, važno je da će Savet započeti raspravu na ovu temu pošto to nije rađeno od 2018. godine, ovo je rasprava na nivou radne grupe. Neće se donositi odluke, biće rasprave. Rasprava nije konačna odluka", rekao je Suniog. 

Komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji, predstavljajući paket izveštaja o napretku za partnere sa Zapadnog Balkana, rekao je da Evropska komisija smatra da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, ali od Prištine traži više konstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom.

Tanjug printscreen
Oliver Varhelji

 

"Potrebno nam je da se Kosovo konstruktivno angažuje, kao što nam je potrebno da to učini i Beograd", rekao je Varheji, prenosi Koha ditore.

Inače, u delu izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na Kosovo, a u koji je Tanjug imao uvid, od Prištine se traži da se konstruktivnije angažuje u primeni svih prethodnih sporazuma i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Srbijom.

Komisija insistira da je "takav sporazum hitan i ključan da bi se omogućilo Beogradu i Prištini da napreduju na evropskom putu.

Ocenjeno je da je "Kosovo politički stabilno", da je u ranoj fazi razvoja pravosudnog sistema, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike