Ambasadorka Đurović: Srbija do sada uspešna u borbi da Priština ne uđe u Savet Evrope

10.10.2022

11:40

0

Srbija je uvek insistirala na poštovanju statusne neutralnosti

Ambasadorka Đurović: Srbija do sada uspešna u borbi da Priština ne uđe u Savet Evrope
Savet Evrope - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Činjenica da je prošlo pet meseci od predaje zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, a procedura još nije počela pokazuje da smo do sada bili uspešni u toj borbi, rekla je ambasadorka Srbije pri toj organizaciji Aleksandra Ðurović.

Ona je komentarišući pokušaj Prištine da postane deo Saveta Evrope u intervjuu za Novosti istakla da postoje zemlje koje daju blanko podršku Prištini u svemu što radi.

Napomenula je da dugi niz godina postoji saradnja Saveta Evrope (SE) sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini sa ciljem dostizanja standarda poštovanja ljudskih prava i vladavine prava na KiM, i da se Srbija tome nikada nije protivila, ali da je uvek insistirala na poštovanju statusne neutralnosti.

Na pitanje kakva je dalja procedura i kada bi ova tema opet mogla da bude pred Komitetom ministara Saveta Evrope, Ðurović je rekla da može da se nađe na dnevnom redu bilo kog od narednih sastanaka Komiteta ministara SE, koji se održavaju skoro svake srede u Strazburu na nivou stalnih predstavnika.

"Preduslov za to je da Biro u svom predlogu dnevnog reda za sastanak i tu tačku uvrsti u predloženi dnevni red. Trenutno, Biro SE se sastoji od ambasadora Irske, Islanda, Italije, Mađarske, Letonije i Lihtenštajna", kazala je Ðurović.

Na pitanje koje zemlje su podržale Srbiju i imamo li razumevanja i kod nekih država koje su priznale tzv. Kosovo, Ðurović navodi da je na sastanku održanom 5. oktobra naša zemlja dobila snažnu podršku od predstavnika Španije, Slovačke, Azerbejdžana, Moldavije i Gruzije.

"Postoje i druge zemlje koje nisu istupale tog dana, ali koje nesumnjivo podržavaju Srbiju, kao i one koje su priznale tzv. Kosovo, ali su na našoj strani", kazala je Ðurović.

Ambasadorka je podsetila da je od 46 država članica SE 34 priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, dok 12 država nije.

Dodala je da Priština ima dvotrećinsku podršku da se učlani u SE, ali da se naša država diplomatskom aktivnošću bori za odbranu naših nacionalnih interesa, te da će nastaviti u tom pravcu.

Odgovarajući na pitanje kako sukob Rusije i Ukrajine može da utiče na pokušaj Prištine da uđe u Savet Evrope, jer albanski političari često porede Srbiju sa Rusijom, Ðurović je navela da su predstavnici Prištine želeli da iskoriste izlazak Rusije iz Saveta Evrope smatrajući da je pozicija Srbije slabija u ovom trenutku.

"Na neprikladnost argumentacije koju su koristili u početku, pozivajući se na Rusiju, ukazali su im upravo oni koji ih najviše podržavaju, tako da su prestali da koriste taj argument u Strazburu", kazala je Ðurović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike