Branković: Kosovo teško može da prođe u UN s obzirom na Rusiju i Kinu

12.10.2022

08:30

0

Mi imamo nekoliko stvari kojima možemo da se odupremo, a pod broj jedan Kosovo je naše i ne sme u UN, smatra ambasador u penziji Branko Branković

Branković: Kosovo teško može da prođe u UN s obzirom na Rusiju i Kinu
Branko Branković - Copyright Tv Pink Printscreen

Nisu pritisci na Srbiju veći nego su drugačije upakovani. Mi imamo nekoliko stvari kojima možemo da se odupremo, a pod broj jedan Kosovo je naše i ne sme u UN, smatra ambasador u penziji Branko Branković, prenosi Kurir.

Branković navodi da Kosovo teško "može da prođe u UN s obzirom na Rusiju i Kinu".

"Ako bi Kina kazala da može Kosovo u UN, ode Tajvan. Veliki broj zemalja članica UN ima svoje Kosovo što nama ide u prilog", kaže Branković.

Petar Milutinović, istraživač instituta za evropske studije i diplomata složio se da pritisci na Srbiju sve više rastu.

"Zahtevi su sve kristalniji i eklatantniji, ali dokle god postoje divergentne nacionalne pozicije, imaćemo zamrznuti sukob. Govori se o tome da je EU već uvela sankcije Rusiji, što nikako nije dobro za kreiranje javnog mnjenja", tvrdi Milutinović i dodaje da je traženje od Srbije da prizna Kosovo, da bi ono zauzvrat piznalo Srbiju neodgovorno, nedržavnički i neosnovano.

"Ne vode se više razgovori Beograda i Prištine već se radi na implementaciji Briselskog sporazuma kroz dijalog. To što se taj sporazum uspešno ne implementira isljučivo je odgovornost druge strane", zaključio je Milutinović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike