Ana Brnabić prisustvovaće sahrani kraljice Elizabete II, evo ko će sve biti među 500 šefova država i stranih zvaničnika

18.09.2022

07:04 >> 11:25

0

Sahrana kraljice Elizabete II biće najveća pojedinačna policijska operacija koju je Londonska policija ikada preduzela

Ana Brnabić prisustvovaće sahrani kraljice Elizabete II, evo ko će sve biti među 500 šefova država i stranih zvaničnika
sahrana kraljice elizabete II Tan2022-9-18_85932885_0 - Copyright Tanjug/Paul Ellis/Pool Photo via AP

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće u ponedeljak sahrani kraljice Elizabete II u Londonu, među 500 šefova država i stranih zvaničnika.

U saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima stoji da će predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovasti državnoj sahrani kraljice Elizabete Druge, koja će biti održana u Vestminsterskoj opatiji u Londonu u 11 časova.

Prvog dana posete premijerka Brnabić učestvovaće u mimohodu u Vestminster holu u 14 časova, a nakon toga planirano je da se upiše u knjigu žalosti u Lankasterskoj kući.

Premijerka će prisustvovati zvaničnom prijemu koji u čast zvanica organizuje Njegovo Veličanstvo kralj Čarls Treći u Bakingemskoj palati u 18 časova, navedeno je u saopštenju.

Londonska policija saopštila je da će državna sahrana Elizabete Druge biti najveća bezbednosna operacija koju je ikada preduzela u trenutku kada se premijeri, predsednici i članovi kraljevskih porodica okupljaju da odaju poštu preminuloj britanskoj kraljici, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Felipe Dana
 

 

Japanski car Naruhito, članovi kraljevskih porodica i šefovi država širom sveta, među kojima su američki predsednik Džozef Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron potvrdili su da će prisustvovati kraljičinoj državnoj sahrani u ponedeljak u Vestiminsterskoj opatiji u Londonu, navodi britanska agencija.

„Mogu da potvrdim da će ovo biti najveća pojedinačna policijska operacija koju je Londonska policija ikada preduzela. Kao pojedinačni događaj, ovo je veće i od Olimpijskih igara 2012. i od platinastog jubilarnog vikenda“, saopštio je zamenik pomoćnika komesara policije Stjuart Kandi.

Tanjug/AP Photo
 

 

Papa Franja, međutim, neće prisustvovati sahrani kraljice Elizabete Druge, a iz Rima su poručili da će Rimokatolička crkva poslati visokog zvaničnika koji radi kao predstavnik Vatikana za spoljne poslove, saopštio je Vatikan.

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda potvrdili su da će doći, kao i kralj Vilem-Aleksander i njegova žena, kraljica Maksima, zajedno sa njegovom majkom, bivšom holandskom kraljicom princezom Beatriks.

Kralj Felipe i kraljica Leticija od Španije takođe su prihvatili poziv, kao i kraljevske porodice Norveške, Švedske i Danske.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević takođe će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II.

Bela kuća je potvrdila da će predsednik Džo Bajden prisustvovati sahrani zajedno sa prvom damom Džil Bajden. Nije poznato da li će sahrani prisustvovati i njegov prethodnik Donald Tramp, kao i Barak Obama, piše Kurir.

Tanjug/Yui Mok/Pool Photo via AP
 

 

Među zvanicama se očekuju i lideri iz svih krajeva Komonvelta, kojima je kraljica bila šefica države tokom čitavog trajanja njene vladavine. Australijski premijer Entoni Albaneze prihvatio je poziv, kao i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i kanadski premijer Džastin Trudo.

Dugogodišnja premijerka Bangladeša Šeik Hasina i predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge navodno su takođe prihvatili poziv. Indijski premijer Narendra Modi tek treba da potvrdi dolazak.

Među drugim svetskim liderima za koje se kaže da su prihvatili poziv su irski premijer Majkl Martin, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i italijanski predsednik Serđo Matarela, kao i predsednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lejen.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol i brazilski predsednik Žair Bolsonaro takođe su potvrdili prisustvo.

Doputovaće i japanski car Naruhito, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Iz Pekinga je saopšteno da će na sahranu doći potpredsednik Vang Ćišan kao specijalni izaslanik predsednika Kine Sija Đinpinga. Iran će predstavljati ambasador.

Istovremeno, predstavnici Rusije, Belorusije i Mjanmara nisu pozvani, kao ni predstavnici Sirije, Venecuele i Avganistana.

Severna Koreja (DPRK) i Nikaragva, kao i Iran, poslaće ambasadore.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike