Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici prekršena ljudska prava: Ombudsman odgovorio na žalbu Dragice Gašić

11.09.2022

10:40

0

Gašićeva je u žalbi navela da je podnela zahtev „Direkciji za urbanizam Opštine Đakovica, da joj se dozvoli renoviranje stana i promena ulaznih vrata, ali da nikada nije dobila odgovor“

Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici prekršena ljudska prava: Ombudsman odgovorio na žalbu Dragice Gašić
Dragica Gašić Kosovo onlajn printscreen - Copyright Kosovo onlajn printscreen

Kosovski Ombudsman Naim Ćeljaj zatražio je od Opštine Đakovica da povratnici Dragici Gašić omogući slobodno i nesmetano korišćenje stana, da joj dozvoli uređenje stana i da poštuje “Uredbu br. 01-2018" koja se odnosi na povratak raseljenih, preneo je Medija centar Čaglavica.

Dragica Gašić, inače, prvi je srpski povratnik u ovaj grad i uprkos velikim pritiscima i pretnjama ostala je u svom rodnom gradu

Ombudsman je na osnovu žalbe Dragice Gašić u svom izveštaju, u koji je Medija centar u Čaglavici imao uvid, naveo da opštinskoj administraciji u Đakovici preporučuje i da “treba da sprovode Zakon o upotrebi jezika i da se službena komunikacija sa žaliljom razvija u skladu sa zahtevima Zakona o upotrebi jezika”.

U izveštaju se navodi da je Dragica Gašić žalbu protiv Opštine Đakovica, preko svog pravnog zastupnika, Ombudsmanu podnela 10. decembra 2021. godine.

Gašićeva je u žalbi navela da je podnela zahtev „Direkciji za urbanizam Opštine Đakovica, da joj se dozvoli renoviranje stana i promena ulaznih vrata, ali da nikada nije dobila odgovor“.

Takođe, Dragica Gašić je u žalbi detaljno opisala proces povratka u svoj stan u Đakovici i pokušaje Opštine Đakovica da je bez „valjanog opravdanja iseli iz stana ili spreči i onemogući korišćenje“.

Kopija izveštaja Ombudsmana u vezi sa ovim slučajem adresirana je i na Kancelariju poverenika za jezike na Kosovu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike