Vojska Srbije najjača u regionu, u nekim segmentima smo ispred svetskih sila: Albanci na začelju liste vojne moći u svetu

10.08.2022

19:00

0

Autor: Milan Ivanić

Jačanje naše vojske posledica je odluke državnog vrha da se ulaganja u odbranu zemlje značajno povećaju

Vojska Srbije najjača u regionu, u nekim segmentima smo ispred svetskih sila: Albanci na začelju liste vojne moći u svetu
ban_5249_1569850627 - Copyright Ministarstvo odbrane

Ugledni američki sajt “Global Firepower”, koji se bavi vojnim pitanjima, nedavno je objavio rang-listu vojski u svetu prema kojoj je Srbija ubedljivo na prvom mestu u regionu. Prema izveštaju ovog sajta, naša vojska se nalazi na visokom 61. mestu, sa tendencijom rasta vojne moći.

Iza Srbije su Hrvatska, na 62. i Bugarska, na 67. mestu. Ostale komšije su daleko iza nas i nalaze se na začelju liste. Tako je Albanija na 115, Crna Gora na 132, a Severna Makedonija na 135. mestu, od 142 zemlje čije su vojske bile predmet analize.

Ministarstvo odbrane
 

Kako navodi “Global Firepower”, njihovi analitičari su koristili preko 50 pojedinačnih faktora za određivanje rezultata, sa kategorijama u rasponu od vojne moći i finansija do logističkih sposobnosti i geografije.

Srbija ispred mnogih vojnih sila

Kao jedna od glavnih prednosti naše vojske navedeni su raketni sistemi. Kada se uzme u obzir samo taj faktor, Srbija se nalazi čak na 16. poziciji u svetu. Da je reč o veoma dobrom rezultatu, najbolje govori to što nam u leđa gledaju zemlje kao što su Grčka, Japan, Brazil, Izrael, Velika Britanija, Nemačka...

Ministarstvo odbrane
 

Pored raketnih sistema, naša zemlja veoma dobro stoji i u svetskoj konkurenciji jurišnih aviona, gde zauzimamo veoma dobro 25. mesto. Iza nas se nalaze Španija, Argentina, Danska, Austrija, Belgija, Kanada...

Naša artiljerija je, takođe, procenjena kao izuzetno napredna i razorna, pa smo u tom segmentu na 29. poziciji, dok su od nas slabiji Izrael, Meksiko, Velika Britanija, Italija, Francuska...

Ministarstvo odbrane
 

Srbija se solidno kotira i kada je u pitanju samohodna artiljerija, te na osnovu tog segmenta zauzimamo 37. mesto u svetu, dok iza nas zaostaju Velika Britanija, Norveška, Argentina, Holandija, Italija, Švedska itd.

Jačanje vojske rezultat većih ulaganja

Jačanje Vojske Srbije posledica je odluke državnog vrha da se ulaganja u odbranu zemlje značajno povećaju. To se vidi i na svakoj novoj vojnoj vežbi, gde se jasno uočavaju visoki profesionalizam i modernizacija naše vojske, što je svojevremeno naveo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitajući Dan vojske.

Ministarstvo odbrane
 

- Da ste visoko uvežbani i spremni da u svakom trenutku odgovorite na izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje i njenih građana, najbolje se moglo videti na združeno-taktičkim vežbama održanim u toku prethodne godine, među kojima je svakako i "Vatreni štit 2022" - gde se u punom sjaju pokazala vatrena moć naših jedinica - rekao je tada Vučić.

On je dodao da je srpska vojska oduvek, bez obzira na okolnosti, uz pomoć raspoloživih kapaciteta, bila čvrst oslonac državi, a da ono što joj je davalo snagu jesu posvećenost, čast i visok moral njenih pripadnika.

Tanjug/Zoran Žestić
 

- Jako mi je drago što je Vojska Srbije danas mnogostruko jača i može se pohvaliti znatno boljom opremljenošću. Pravite velike korake na putu daljeg napretka, a država je tu da pruži sve od sebe kako bismo zajednički uspeli u najvažnijem zadatku - očuvanju suverenosti, stabilnosti i mira za našu zemlju i sve njene građane - naveo je predsednik države.

Čime prete Albanci?

S obzirom na to da je “Global Firepower” američki sajt, analitičari su samoproglašeno Kosovo gledali kao nezavisnu državu. Međutim, rezultati do kojih su došli neće se svideti Prištini. Naime, tzv. država Kosovo zauzela je 140. mesto u svetu i iza nje se nalaze samo Butan i Island. 

Daleko od dobre pozicije u svetu je i Albanija, čija je vojska zauzela skromno 115. mesto.

Ministarstvo odbrane
 

Kada se pogledaju ovi rezultati, postavlja se logično pitanje čime to Aljbin Kurti i predstavnici Albanije prete Srbima i Srbiji. Vojskom svakako ne mogu...

Ako se, pak, nadaju da bi u slučaju nekog vojnog sukoba na Balkanu imali podršku sa Zapada, treba da se sete da je 1999. godina davno prošla, da unipolarni svet više ne postoji, ali da zato postoje svetske sile koje neće dozvoliti Zapadu da teroriše zemlje i narode koji se ne povinuju njegovim ultimatumima i ucenama.

Evropljani sve slabiji

Kada se govori o vojno najmoćnijim zemljama na svetu, “Global Firepower” navodi da prvih 10 pozicija zauzimaju:

1. SAD

2. Rusija

3. Kina

4. Indija

5. Japan

6. Južna Koreja

7. Francuska

8. Velika Britanija

9. Pakistan

10. Brazil

Ova rang-lista pokazuje definitivno povlačenje Evropljana iz grupe vojno najmoćnijih naroda na svetu, s obzirom na to da su, osim Rusije, još samo dve evropske zemlje uspele da se plasiraju među 10 najmoćnijih: Francuska i Velika Britanija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike