Gončarenko ponovo preti: Poziva Ukrajinu da prizna Kosovo, priziva i vojnu intervenciju

09.08.2022

07:40

0

Gončarenko je dodao da Ukrajina treba da podrži Kosovo, možda čak i vojno ako treba

Gončarenko ponovo preti: Poziva Ukrajinu da prizna Kosovo, priziva i vojnu intervenciju
profimedia-0544324530 - Copyright Profimedia

Poslanik u parlamentu Ukrajine Aleksij Gončarenko poznat je postao po antisrpskim stavovima, a sada je ukrajinskom parlamentu predložio da usvoji nacrt rezolucije u kojoj poziva na priznanje nezavisnosti Kosova.

-Pre 24. februara neki su govorili da ako Ukrajina prihvati Kosovo, onda Rusija može da opravda ono što se dešavalo na Krimu i Donbasu. Ali posle 24. februara ceo svet je već shvatio da je to samo invazija, a ne prava volja naroda. Mislim da je došlo vreme da Ukrajina prizna Kosovo, rekao je Gončarenko. 

On je dodao da Ukrajina treba da podrži Kosovo, možda čak i vojno ako treba, a da je zbog toga dobio i pretnje. Kako navodi, poređenje slučaja proglašenja nezavisnosti Kosova Moskvi služi da bi opravdala kako kaže "okupaciju ukrajinskih teritorija".

-Ceo svet uviđa i vidi da se na našu zemlju dešava jasna invazija, čiji je deo okupiran i tamo se vrši genocid. Dakle, situacija u našoj zemlji nije ista kao na Kosovu, dodao je poslanik u izjavi za Kljan Kosova iz Odese, gde živi sa porodicom.

Poslanik Gončarenko kaže da će o tome da li će Ukrajina priznati Kosovo ili ne odlučiti predsednik Volodimir Zelenski, jer ima većinu u parlamentu, prenosi Koha. Dodaje da iz razgovora koje je vodio sa poslanicima misli da mnogi od njih podržavaju rezoluciju.

-Predlog je dostavljen Skupštini i sada ona treba da se o njemu izjasni. Moj stav je jasan i odlučio sam da ga ozvaničim. Ne znam šta će uraditi. To je posao vlade i ne mogu da komentarišem šta će oni uraditi, da li je dobro ili ne da Ukrajina prizna Kosovo. Neki su zabrinuti za položaj Republike Srbije, da će posle toga Srbija priznati Donjeck i Lugansk kao tzv. republike, koje su lažne, ali ja u to ipak verujem”, rekao je Gončarenko.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike