Vučić i šef diplomatije Gabona o intenziviranju saradnje: Srbija vidi prostor za saradnju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji (FOTO)

29.07.2022

09:14

0

Ministar Musa-Adamo je preneo pozdrave predsednika Ali Bonga, kome je predsednik Vučić uputio pismo sa pozivom da poseti našu zemlju

Vučić i šef diplomatije Gabona o intenziviranju saradnje: Srbija vidi prostor za saradnju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji (FOTO)
Aleksandar Vučić Tulisila Dladla (1) - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Gabonske Republike Mikaela Musa-Adama, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i intenziviranju političkog dijaloga i saradnje u različitim oblastima.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa Gabonom i drugim afričkim zemljama, sa kojima je povezuje tradicionalno prijateljstvo, stvarano kroz Pokret nesvrstanih i utemeljeno na principima uzajamnog razumevanja, podrške i solidarnosti.

Ministar Musa-Adamo je preneo pozdrave predsednika Ali Bonga, kome je predsednik Vučić uputio pismo sa pozivom da poseti našu zemlju, kako bi sledeće godine zajednički obeležili 50-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja naših zemalja uspešna na multilateralnom planu, posebno kada je reč o podršci kandidaturama u međunarodnim organizacijama.

Konstatovali su takođe da na bilateralnom planu postoje brojne oblasti sa mnogo neiskorišćenih potencijala, na kojima bi trebalo raditi u predstojećem periodu.

 

U te oblasti svakako spada poljoprivreda, posebno imajući u vidu potrebe gabonskog tržišta za poljoprivrednim proizvodima.

- Gabon je postavio ozbiljne planove ekonomskog razvoja i Srbija vidi prostor za saradnju sa Gabonom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i za prenos iskustava u različitim oblastima - rekao je predsednik Vučić.

Ministar Musa-Adamo je rekao da u Gabonu znaju za kvalitet srpskih kompanija i da su veoma zainteresovani za sklapanje poslovnih aranžmana.

U tom smislu, dvojica sagovornika su istakla da bi značajan podsticaj daljim odnosima dalo otvaranje ambasade Srbije u Gabonu, kao i ambasade Gabona u Srbiji.

Ministar Musa-Adamo je, završavajući posetu našoj zemlji, najavio da će Gabon predložiti da Srbija dobije mesto posmatrača u Afričkoj uniji, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike