Vučić sa predsednikom Egipta u Domu Garde: "Ceo svet traži oružje - svi su zainteresovani za naše" (FOTO/VIDEO)

21.07.2022

17:08

0

Autor: 24sedam

Nastavak prve posete Srbiji šefa egipatske države posle 35 godina

Vučić sa predsednikom Egipta u Domu Garde: "Ceo svet traži oružje - svi su zainteresovani za naše" (FOTO/VIDEO)
aleksandar vučić Tan2022-7-21_183049463_0 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, prisustvuju prikazu sredstava naoružanja Vojske Srbije i vojne opreme iz domaće odbrambene industrije.


Prikaz priređen za dvojicu predsednika se održava na poligonu Doma Garde.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i egipatski predsednik stigli su na poligon, oko 18 časova. 

Sa Vučićem i Al Sisijem, prikazu prisustvuju i ministri odbrane i policije, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislava Gašić.

Na poligonu je, između ostalog, predstavljeno i borbeno vozilo pešadije “Lazanski”, najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo domaće preduzeće Jugoimport SDPR.

Tu su i pešadijsko borbeno vozilo Lazar, namenjeno za dejstvovanje po neprijateljskoj živoj sili, sa ličnom balističkom zaštitom, za izviđanje i prepoznavanje ciljeva, osmatranje okoline, kao i višenamensko oklopno vozilo 8x8 Lazar, koje poseduje visokosofisticiranu, modularnu balističku zaštitu.

Predstavljeno je i oklopno vozilo za protivoklopni raketni sistem velikog dometa Miloš, kao i vozilo Nora.

Tokom obilaska borbene tehnike predsednik Srbije kratko je razgovarao sa novinarima i istakao da Srbija ima politiku u kojoj se ne dodvoravamo nikome, već vodimo računa o svojim interesima.

Predsednik je istakao da će na sva pitanja sutra odgovoriti i dodao da državno rukovodstvo brine o Srbiji i da će zima u Srbiji proći najbezbolnije, a da u to srpski narod mora biti siguran.

- Naš interes je da imamo svoju politiku i da se naša politika ne menja. Politika je ozbiljna stvar, mi 150 dana imamo isti stav. To je politika kojom se ne dodvoravamo nikome, rekao je Vučić.

Vučić je odgovarajući na pitanje o poseti mađarskog ministra Moskvi istakao da mi nismo deo EU i da se zbog toga dizala buka kada je trebao Lavrov kod nas da dođe.

- Lako je dizati dreku protiv nekoga za koga misle da je mali, pa im je čudno da ti mali mogu da vode samostalnu i suverenu politiku. A njima je sve dozvoljeno... Šta je dozvoljeno Jupiteru, nije i volu.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, predsednik je rekao da Srbija ima isti stav već 150 dana.

- Svi su zainteresovani za naše oružje. Svima sve treba. Ceo svet samo traži oružje i onda imamo stručnjake ovde koji se pitaju zašto prodajemo oružje. Ne razumem pitanje. Pa, da bismo bolje živeli, da bismo imali veće plate i penzije. Svakome ko je dozvoljeni "end juzer" ćemo prodati oružje, kazao je predsednik.

Na pitanje šta se desilo s ukrajinskim avionom, predsednik je odgovorio:

- Saobraćajna nesreća. Hoćemo li nastaviti da prodajemo? Naravno da hoćemo, i Senegalu i Bangladešu… To je pitanje života Srbije,  istakao je predsednik, i dodao:

- Ne pada mi napamet da uništavam sopstvenu zemlju.

El Sisi se zaustavio kod srpskog višenamenskog borbenog vozila "Lazanski".

- Naša vojska ga već koristi, ali i druge vojske ga već kupuju. Veoma je popularno - rekao je Vučić predsedniku Egipta.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

- Kornete" već imamo na "Milošu", a predsednik kaže da je te rakete potrebno staviti i na "pasars" i na "Lazanski.

Predsednik Srbije pohvalio je i samohodnu haubicu "nora".

- "Nora" ima top od 155 milimetara. Imamo ga sve više i već 12 komada smo prodali u EU. To su skupe i ozbiljne mašine. To je bukvalno ponos Srbije. I kada promaši 80 metara, računa se da je pogodilo, jer ostavlja razarajuće posledice, a gađa do 40 kilometara. To je naše najmoćnije oružje, kazao je Vučić.

- Amerikanci imaju "himars", Rusi "smerč", a mi "Tamnavu", kazao je Vučić i dodao da ne zaostajemo za njima po kvalitetu.

- "Pasars" je moje omiljeno oružje. O njemu sam vam pričao juče, kazao je Vučić El Sisiju i doda;

- U vojsci već imamo 18 "pasarsa".

Vučić je El Sisiju pokazao i oružje kalibra 6,5 milimetara, za koji kaže da je najbolji kalibar.

Na kraju, predsednik Srbije je svom egipatskom kolegi poklonio karabin posebne izrade uz posvetu.

 

 

Al Sisi danas završava trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije, prisustvovao poslovnom forumu, ali i položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i postao počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu.

Podsećamo Vučić je juče svečano ispred Palate "Srbija" dočekao egipatskog kolegu Abdela Fataha al Sisija, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji. Ovo je, inače, prva poseta Srbiji šefa egipatske države posle 35 godina, odnosno od posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Egipta Abdel Fatah el Sisi takođe su potpisali Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Vučić je, takođe, egipatskom predsedniku uručio Orden Republike Srbije na lenti.

El Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Bonus  video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike