Nastavljaju se konsultacije o sastavu buduće vlade: Kod predsednika Vučića danas SVM, Zavetnici i Dveri

15.07.2022

05:05

0

Autor: I.K.

Predsednik Vučić juče je održao konsultacije sa predstavnicima manjinskih lista

Nastavljaju se konsultacije o sastavu buduće vlade: Kod predsednika Vučića danas SVM, Zavetnici i Dveri
Vucic Zajedno za Vojvodinu Tan2022-7-14_115259684_3 - Copyright TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas razgovore sa predstavnicima izbornih lista koje će imati poslanike u budućem sazivu parlamenta, a u okviru konsultacija o kandidatu za predsednika nove vlade.

Na Andrićev venac danas dolaze predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, Zavetnika i liste "Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije".

Vučić će sa predstavnicima liste "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" razgovarati u 10.30, nakon toga i sa predstavnicima Srpske stranke Zavetnici u 11.30, dok će u 12.45 usledili razgovor sa koalicijom "Patriotski blok", koju čine Dveri i POKS koji predvodi Žika Gojković, najavila je pres-služba predsednika Repubilke.

Predsednik Vučić juče je održao konsultacije sa predstavnicima manjinskih lista - Koalicije Albanaca doline, "Zajedno za Vojvodinu" i "Muftijin amanet", dok je SDA Sandžaka odbila poziv za razgovor.

Šaip Kamberi, koji će u parlamentu zastupati Koaliciju Albanaca, izjavio je nakon razgovora sa predsednikom Vučićem da toj listi nije prioritet da bude u Vladi, već je za njih važno da se radi na implementaciji zahteva iz plana od sedam tačaka, koji je, kaže, Vlada prihvatila 2013. godine.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Šaip Kamberi na konsultacijama sa predsednikom Vučićem

 

- Ključne teme plana od sedam tačaka su ekonomski razvoj, integracija Albanaca u državne institucije, pitanje priznavanja diploma, pasivizacija adresa, upotreba uvredljivih izraza. To su ključna pitanja za bolji život - kazao je Kamberi, i dodao da su dolaskom na konsultacije pokazali konstruktivnost i nameru da budu partneri u rešavanju problema Albanaca.

Predsednik Vučić ga je saslušao i zapisao šta su rekli, kaže Kamberi, i dodaje da je od predsednika zatražio da se lično založi za brže ostvarenje plana.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnik koalicije "Zajedno za Vojvodinu" Tomislav Žigmanov izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Vučićem da postoji spremnost da oni uđu u buduću vladu, ukoliko se, kako je rekao, pronađe konsenzus o "pitanju vrednosne, programske i pozicije eventualnih predstavnika hrvatske zajednice u toj vladi".

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
Tomislav Žigmanov na konsultacijama sa predsednikom Vučićem

 

Kako kaže, za to je potrebno da se vidi u kom pravcu će Srbija ići i na koji način i u kojem segmentu će kao predstavnici jedne političke stranke biti u prilici tome da doprinose.

Prema njegovim rečima, predsedniku su iskazali spremnost da žele da budu deo institucija u kojima se odlučuje, da žele da daju doprinos razvoju Srbije, kao i da budu deo institucionalnog okvira za rešavanje izazova i potreba pripadnika hrvatske zajednice, ali i drugih manjina.

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić izjavio je da ta stranka želi "suštinsko učešće" u Vladi Srbije, u korist svih koji su glasali za njih, dodajući da im je cilj da rešavaju pitanja koja se tiču svih verskih i nacionalnih zajednica.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Usame Zukorlić na konsultacijama sa predsednikom Vučićem

- Otvorili smo razgovore da nastavimo da budemo deo vlasti sa značajnijim učešćem u Vladi - kazao je Zukorlić novinarima ispred Predsedništva nakon sastanka s Vučićem koji je trajao oko sat-

Kako kaže, za tu stranku su mnoga ministarstva zanimljiva, a prihvatiće svaku ponudu koja će podrazumevati i omogućiti im da realizuju program Stranke pravde i pomirenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike