Nastavak dijaloga u Briselu: Petković i Bisljimi o energetici i nestalima, ima li mesta optimizmu?

21.06.2022

05:30

0

Miroslav Lajčak izjavio je da je postignut napredak u dijalogu i da je urađeno mnogo toga, iako to nije toliko očigledno

Nastavak dijaloga u Briselu: Petković i Bisljimi o energetici i nestalima, ima li mesta optimizmu?
Besnik Bisljimi Petar Petković - Copyright Kancelarija za KiM Printscreen/Youtube/ KTV - Interaktiv

U Briselu bi danas trebalo da bude održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača. Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi, sastaće se danas uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Na dnevnom redu su finalizacija dogovora o energetici i deklaracije o nestalima. Iz EU je najavljeno da bi do početka letnje pauze u Briselu mogao da se održi i dijalog Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou.

Miroslav Lajčak izjavio je da je postignut napredak u dijalogu i da je urađeno mnogo toga, iako to nije toliko očigledno.

"Razgovara se o više konkretnih pitanja, kao što je primena ranijih sporazuma koji su postignuti pre više godina, ali nisu implementirani. Razgovara se i o aktuelnim pitanjima kako bi se obezbedilo da ona ne postanu potencijalni problemi, a radimo i na sporazumu o budućoj normalizaciji odnosa", kazao je Lajčak u intervjuu za Juronjuz Albanija.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, uoči današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu, da se nada bar nekom dogovoru. 

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nada se pomaku u dijalogu

 

"Nadam se da možemo neki dogovor da postignemo, jer bi to bio prvi dogovor oko nekih elementarnih stvari, što bi bilo važno", rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da su Beograd i Priština, nakon brojnih izazova i nebrojenih sastanaka, blizu moguće finalizacije rešenja u oblasti energetike i približavanja stavova po pitanju nestalih osoba. 

Foto:Kancelarija za KIM
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

 

"Mi smo, razume se, nezadovoljni činjenicom da ključni delovi Prvog briselskog sporazuma, a reč je o Zajednici srpskih opština, do danas nisu sprovedeni i što nema efikasnog odgovora EU na stanovište predstavnika Prištine da njih sprovođenje sporazuma uopšte i ne zanima. Ono što je za nas važno jeste da EU ostaje garant svih postignutih dogovora. Napredak u normalizaciji odnosa direktno zavisi od implementacije svih do sada postignutih sporazuma. Tako i moguć dogovor o energetici, ne predstavlja nikakav nov sporazum, vec ispunjenje sporazuma iz 2013. i 2015.godine", objasnio je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike