Ana Brnabić o formiranju nove vlade: Čeka se ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu (FOTO)

16.06.2022 | 17:55

Naglasila je da SNS, kao što je ranije rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, želi da se Vlada formira do kraja jula

Copyright Ana Brnabić Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije i potpredsednica SNS Ana Brnabić rekla je danas da će se u Velikom Trnovcu verovatno opet ponoviti izbori, tako da predsednik Republike neće moći da počne konsultacije o formiranju nove vlade pre početka jula, iako su parlamentarni izbori bili 3. aprila.

Naglasila je da SNS, kao što je ranije rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, želi da se Vlada formira do kraja jula.

Ona je posle sednice Predsedništva SNS istakla da se, nažalost, u kriznim vremenima za čitav svet izazvanim energetskom krizom i ratom u Ukrajini i uvezenom inflacijom, pokazalo kako izgleda kada "neodgovorni i neozbiljni" ljudi po svaku cenu žele da pregovaraju o nekim izbornim uslovima, ne razmišljajući nimalo unapred, kako će to uticati na okončanje izbora.

- Sada imate beskonačne žalbe i izborni proces, sa kojim SNS nema nikakve veze. Niti smo se žalili, niti smo učestvovali u tome, i ne možemo da zaokružimo izborne radnje, a predsednik Republike ne može ni da krene u konsultacije sa parlamentarnim političkim strankama oko formiranja Vlade - objasnila je Brnabićeva.

Smatra da cenu nečije neodgovornosti i neozbiljnosti danas plaćaju svi građani Srbije.

Podsetila je da je SNS usvojio sve osim jednog predloga ODIHR-a, kao i sve ostale predloge onih koji su želeli da pričaju uz posredstvo evroparlamentaraca.

Ana Brnabić Tanjug/Dragan Kujundžić
 

 

Takođe, istakla je da su usvojeni i predlozi onih koji nisu želeli da stranci posreduju u međustranačkom dijalogu.

- Imali smo jedan sastanak na kome su mi evroparlamentarci rekli da se opozicija žalila na to što jedna osoba može da podrži više kandidata i više lista, a to je direktno bio ODIHR-ov predlog, pa onda ni oni sami više ne znaju ko šta predlaže i ko šta hoće, a kad usvojimo, onda se bune i oko tog - rekla je Brnabićeva.

Ocenila je da usled toga sada imamo ovako kompleksan izborni ciklus i izrazila nadu da će se glasanje uskoro završiti na svim izbornim mestima i da više neće biti žalbi, kako bi predsednik države mogao da krene u dalje konsultacije o formiranju Vlade.

Brnabićeva je istakla i da koalicija SNS i SPS na gradskom nivou nema nikakve veze sa koalicijom i Vladom na republičkom nivou.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanja novinara da li će se koalicija SNS i SPS na gradskom nivou preslikati na republički i da li je danas bilo reči o novom sazivu Vlade.

- Rekli smo da jedno ne zavisi od drugog. Rekli smo da ćemo raditi sa ljudima koji žele da podrže našu viziju Beograda i našu viziju Srbije, tako da ćemo videti šta će se dalje dešavati što se tiče samog sastava Vlade i većine u Narodnoj skupšini - zaključila je Ana Brnabić.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/06/01/64c4e9adb45738d81958c37a/uhd/64c4e9adb45738d81958c37a.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c37a",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1034067_th_1655394748.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug