„Čašću se obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon“: Nova Vlada Srbije danas dobija mandat

28.10.2020

06:50 >> 09:20

0

Posle rasprave u parlamentu, očekuje se glasanje i polaganje zakletve

„Čašću se obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon“: Nova Vlada Srbije danas dobija mandat
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

U Skupštini Srbije za danas je zakazana sednica na kojoj će mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izložiti ekspoze i predstaviti članove kabineta.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta je izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, čime zvanično počinje da im teče mandat.

Posle rasprave u parlamentu, očekuje se glasanje i polaganje zakletve koja glasi:

“Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.”

Vlada Srbije imaće 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

Kako je potvrđeno, u Nemanjinu 11 ulaze: Ana Brnabić kao premijer, Siniša Mali, ministar finansija, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike, Nebojša Stefanović, ministar odbrane, Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Marija Obradović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Irena Vujović, ministar zaštite životne sredine, Maja Gojković, ministar kulture i informisanja, Maja Popović, ministar pravde, Anđelka Atanasković, ministar privrede, Tatjana Matić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova, Radomir Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiji, Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, Gordana Čomić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, i Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vlada Srbije će u ovom sazivu imati i dva ministra bez portfelja, Novicu Tončeva i Nenada Popovića.

Novu Vladu Srbije karakteriše, pre svega, činjenica da u njoj sedi skoro polovina žena, čime se svrstava u red retkih u svetu i ispisuje novu istoriju.

Novom raspodelom ministarskih funkcija u Vladi, Srbija je ušla u 10 zemalja sveta s najboljim balansom kada je u pitanju rodna ravnopravnost u izvršnoj vlasti, ocenio je i Blumberg.

Kao što su najavili i premijerka i predsednik države, pred novom vladom je veliki posao: jača nego ikada borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv koronavirusa i, istovremeno, za ekonomiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike