Vlada koju predlažem je proevropska, sa šest važnih ciljeva: Ana Brnabić iznela ekspoze

28.10.2020

09:20 >> 14:42

0

Poslanici će danas dati mandat novom sastavu Vlade

Vlada koju predlažem je proevropska, sa šest važnih ciljeva: Ana Brnabić iznela ekspoze
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Sednica na kojoj će biti potvrđen mandat novoj Vladi Srbije počela je u Skupštini Srbije.

TANJUG / NIKOLA ANDJIC

Srbija je danas mnogo drugačija zemlja nego 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. godine. Prestala je da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje, poručila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, na početku izlaganja ekspozea pred poslanicima.

– Počeli smo konačno da verujemo u sebe, u sopstvene kapacitete i uspeh, ne tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo – rekla je Brnabićeva, dodajući da joj je čast da po drugi put traži podršku za program rada Vlade koji predlaže.

Ona je ukazala na to da je Srbija, na međunarodnom planu, postala zemlja koja se poštuje i uvažava, vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan je partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi.

Takođe, Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja, dodala je Brnabićeva.

– Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3 odsto, prosečna neto plata veća od 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta, čija je stopa jedna od najvećih u ovom delu Evrope, a ove godine će verovatno biti najveća – navela je ona.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je danas mandatarku za sastav nove vlade Anu Brnabić ispred zgrade parlamenta. Dačić i Brnabićeva ušli su zatim zajedno u zgradu parlamenta.

Mandatarka je rekla da sve to treba da bude na ponos svim građanima, jer smo to, kaže, uradili svi zajedno:

– Radili smo zajedno, borili smo se zajedno, menjali smo naše navike i razmišljanja, kako bismo mi sami bili uspešniji, i kako bi onda naše društvo bilo uspešnije. Ovo što smo uradili u poslednjih šest-sedam godina je bilo sve osim lako – navela je Brnabićeva.

Ovo je vlada kontinuiteta, sa šest važnih ciljeva

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić naglasila je danas da će nova vlada biti vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta i imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa.

– Ova vlada imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa – borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije –  naglasila je Brnabićeva.

Ona je rekla da će nova vlada, u skladu sa potrebama, izazovima sa kojima se suočavamo i rezultatima, otvoriti nove teme koje će dalje doprineti snazi naše zemlje i kvalitetu života u njoj.

U ekspozeu pred poslanicima, naglasila je da je neophodno da se radi dalje na postignutim rezultatima, a svako od ministara će, u svom resoru, imati svoje prioritete, dok će Vlada imati osnovne pravce delovanja.

Brnabićeva je istakla da je prvi cilj borba protiv virusa kovid 19 i jačanja našeg zdravstva.

Tanjug/Rade Prelić

Drugi prioritet je očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Treći cilj je, kako je podvukla, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, dok je četvrti prioritet očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije.

Zatim, peti prioritet novoj vladi su vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu, a šesti dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Ukazala je na to da je, kao premijer Srbije 2014. godine, Aleksandar Vučić započeo transformaciju naše zemlje.

– Do 2017, kada sam kao mandatar predstavljala program za rad Vlade, ova prva (i najteža) faza transformacije je već dala očigledne rezultate. Srbija je postigla finansijsku i makroekonomsku stabilnost, značajno je smanjena nezaposlenost (na 13 odsto), počeo je da se vidi oporavak ekonomije (rast u 2016. je bio 3,3 odsto) – podsetila je ona.

Brnabićeva je navela da je Srbija znatno poboljšala uslove poslovanja, što se videlo kroz skok na Duing Biznis listi Svetske banke i po tome što su strane direktne investicije u Srbiji 2017. već dostigle 2,6 milijardi evra.

Od ZSO, da budem jasna, ne odustajemo

Mandatarka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će jedan od prioritetnih ciljeva buduće vlade biti očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM i poručila da naša zemlja neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

Istakla je da će, pored zdravstvenih, ova vlada imati ogromne političke izazove, pre svega u odnosima sa Prištinom, nastavkom dijaloga o normalizaciji i uspostavljanju ZSO.

– Od ZSO, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, stojimo iza našeg potpisa i to očekujemo i od drugih kako bismo u dobroj veri nastavili dalje razgovore – rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije.

Ističe da će nova vlada nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine na KiM, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu.

– Prioriteti ce biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica – navela je Brnabićeva.

Na tom važnom pitanju koje je, ističe, i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona, Vlada će sve svoje aktivnosti i poteze koordinirati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem i predstavnicima srpskog naroda na KiM.

– Nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju je naš apsolutni prioritet – zaključila je Brnabićeva.

Ukazala je na to da je Srbija počela da rešava i rešila neka od teških pitanja koja su decenijama ozbiljno ugrožavala naš budžet, kao što su Železara Smederevo i RTB Bor, a Srbija je, dodala je, postala kredibilan partner i politički i ekonomski.

– Ta vlada bila je vlada kontinuiteta sa ekonomskom, unutrašnjom i spoljnom politikom koju je postavio Vučić 2014. godine, s tim što je imala zadatak da krene u sledeću fazu transformacije naše ekonomije i našeg društva – objasnila je ona.

Brnabićeva je istakla da je ta transformacija, neophodna kako bismo nastavili da gradimo našu ekonomiju i jačamo naše društvo, bila sveopšta digitalizacija – privrede, obrazovanja i javne uprave.

Ona je podvukla da je uspešno započeta važna transformacija ka društvu i ekonomiji zasnovana na znanju i inovacijama.

– Ostvarili smo mnogo dinamičniji rast našeg BDP-a: od 2016. do 2020. godine, BDP Srbije je ukupno porastao 14,8 odsto. U četvrtom kvartalu 2019. godine i u prvom kvartalu 2020. Srbija je ostvarila najviši kvartalni rast BDP-a u Evropi, dok je u drugom kvartalu ostvarila jedan od najmanjih padova privrede. Ove godine bićemo zemlja sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi – prenela je ona.

TANJUG / RADE PRELIC

Stopa nezaposlenosti je, kako je ukazala, opala za preko šest odsto, a registrovana zaposlenost je porasla za skoro 10 odsto, što je oko 200.000 radnih mesta.

Prosečne zarade su, kaže, danas više za 34 odsto, a minimalna zarada je povećana za 52 odsto u odnosu na 2016. godinu. Kreditni rejting Srbije je, podseća, unapređen sa BB- na BB+ i danas smo na korak od investicionog rejtinga.

– Učešće javnog duga u BDP-u je dodatno spušteno sa 67,8 odsto, krajem 2016, na 48,4 odsto, početkom 2020. godine. Iako je ove godine došlo do povećanja učešća javnog duga u BDP-u zbog krize uzrokovane koronavirusom, Srbija je uspela da održi nivo učešća javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto (56,8 odsto) – rekla je Brnabićeva.

Ukazala je na to da je inflacija održana unutar predviđenih okvira, ili je čak išla blago ispod njih.

Strane direktne investicije su dostigle rekordnih 3,6 milijardi evra u 2019. godini, skoro duplo više nego u 2016. Izvoz robe je dostigao 17,5 milijardi evra 2019. godine, što je skoro 46 odsto više nego 2015. godine.

Izvoz IT usluga u 2019. godini bio je, kako navodi, skoro dva puta veći nego u 2016. godini i iznosio je 1,42 milijarde evra. Suficit u 2019. godini u razmeni IT usluga najveći je u razmeni bilo koje robe ili usluge iz Srbije.

U nekim oblastima, prema njenim rečima, Srbija je samo u ove prethodne tri godine otišla dalje i menjala se brže nego mnoge zemlje Evrope.

– Od 2017. godine, informatika je obavezan predmet u osnovnim školama od petog razreda, kada učenici počinju da uče blokovsko programiranje, dok od šestog razreda uče i tekstualno programiranje, da bi se u osmom razredu već susreli sa elementima nauke o podacima – objasnila je ona.

TANJUG / RADE PRELIC

Brnabićeva je ukazala da je od ove školske godine za prvake uveden predmet digitalni svet, kroz koji od malih nogu uče da shvataju svet u kome žive, i da budu spremniji, svestraniji i sa više samopouzdanja nego njihovi vršnjaci u drugim delovima Evrope i sveta.

– U srednjim školama skoro dva odsto učenika ide u specijalizovana IT odeljenja. Obezbedili smo pristup internetu u svim osnovnim školama i uložili smo dodatnih 10 miliona evra u pristup brzom internetu za 1.000 škola. Danas imamo 10.000 digitalnih učionica, a kompletna digitalizacija škola mora da se završi do 2022. godine – rekla je Brnabićeva.

Presecanje izvora finansiranja i mreže uticaja mafije

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da će presecanje izvora finansiranja i razbijanje mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima onih koji se bave organizovanim kriminalom biti dve ključne tačke kojima će se zadati “odlučujući udarac organizovanom kriminalu”.

Brnabićeva je u ekspozeu pred narodnim poslanicima naglasila da je pred novom vladom ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala i mafije, koja je, kako je navela, pomislila da je jača od države i da može njome da upravlja.

– Naš posao je da pokažemo da je država uvek jaka, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da niko od njih neće biti zaštićen – poručila je Brnabićeva.

Kako je kazala, u ovoj borbi prevashodno se obraća bezbednosnim službama, koje se moraju posebno baviti bezbednošću predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je objavio i pokrenuo rat protiv mafije.

– Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega – verbalni ili fizički – postane očekivan i razumljiv – kaže Brnabićeva.

Ona je navela da je finansijska moć onih koji se bave organizovanim kriminalom ogromna.

TANJUG / NIKOLA ANDJIC

– Naša energija da se ovome suprotstavimo mora biti veća. Ovo ću i lično shvatiti kao jedan od mojih zadataka i boriću se za istinu, svakodnevno i neumorno, protiv svih laži koje plasiraju protiv predsednika Republike i njegove porodice – kazala je Brnabićeva, i dodala da će za pobedu nad organizovanim kriminalom biti preko potrebno učešće svih grana vlasti, a, pre svega, pravosuđa.

– Pružićemo punu zaštitu svima koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala, svaki policijski i finansijski inspektor, tužilac, sudija, novinar ili državni funkcioner koji bude na meti kriminalnih bandi biće pod zaštitom – naglasila je ona.

Očekuje u tom smislu podršku svih građana Srbije, ali i apsolutnu podršku zakonodavne i sudske vlasti.

– Ovo je borba za našu zemlju i za budućnost naše dece. Nemam dilemu, u borbi između države i mafije, država će izaći kao pobednik, i garantujem da ćemo umeti da zaštitimo volju naših građana i čoveka kome su oni direktno i lično dali poverenje da vodi Srbiju u nove pobede – zaključila je Brnabićeva svoj ekspoze pred poslanicima Skupštine Srbije.

Prvi cilj borba protiv kovida 19 i jačanje srpskog zdravstva

Prvi cilj Vlade Srbije biće borba protiv virusa kovid 19 i jačanje našeg zdravstva, izjavila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

– Pred nama su teški dani i teška zima, i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu – navela je Brnabićeva u ekspozeu.

Kaže da se očekuje da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost, a da će se u ekonomskom smislu svet od ove krize oporaviti tek 2029. godine, s tim što će tada odnos snaga u svetu verovatno biti mnogo drugačiji.

U svemu tome, Srbija mora da nastavi da napreduje, i mora da napreduje još brže, naglasila je Brnabićeva.

U prethodnom periodu, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila su izuzetno značajna, i od 2016. obnovljeno je skoro 80 objekata primarne zdravstvene zaštite.

TANJUG / NIKOLA ANDJIC

U toku su radovi na šest velikih domova zdravlja, a pokrenute su i nabavke za dodatne objekte.

– Ulažemo više od 200 miliona evra u obnovu i izgradnju 20 opštih bolnica i zdravstvenih centara širom Srbije i više od 300 miliona evra u izgradnju i obnovu klinika i specijalizovanih bolnica. U toku su radovi na KC Srbije, gde će prva faza biti gotova krajem 2021. godine. Uskoro očekujemo početak radova na kompletnoj rekonstrukciji i izgradnji KC Vojvodine (investicija oko 34 miliona evra) i objavu tendera za KC Kragujevac (30 miliona evra) – rekla je Brnabićeva.

Apsolutni prioritet biće da Vlada završi započete projekte zdravstvene infrastrukture i započne nove, a pre svega izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike, “Tiršova 2”.

Prioritet je da se, u saradnji sa Vojskom Srbije, do kraja godine završe dve potpuno nove kovid-bolnice, u Beogradu i Kruševcu.

– Nastavićemo da radimo na stalnom povećanju plata u zdravstvu, kao i da ulažemo u edukaciju zdravstvenih radnika, opremu na kojoj rade i uslove u kojima rade – poručila je Brnabićeva.

Podseća da su do 2013. godine plate u zdravstvu bile sramno male – plata doktora specijaliste iznosila je 67.540 dinara, dok je plata medicinske sestre bila svega 32.454 dinara.

– Do 2020. godine, uspeli smo da plate doktora specijalista povećamo za 57 odsto, a plate medicinskih sestara za 67 odsto – naglasila je Brnabićeva.

Da bi naše zdravstvo bilo još efikasnije, u mandatu ove vlade mora da se otvori nova tema, a to je digitalizacija zdravstva.

– Moramo da obezbedimo svim građanima Srbije jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kome će biti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima u svakom trenutku, a njihovim lekarima kad god su im potrebni – kaže premijerka.

Na taj način, građani će zaista biti postavljeni u centar zdravstvenog sistema. Povezan zdravstveni sistem će biti mnogo transparentniji, efikasniji i kvalitetniji, uz značajne uštede za državni budžet koje će onda moći da se usmere na zdravstvenu infrastrukturu i plate.

– Oblast zdravstva i biomedicinskih nauka, vidimo i kao značajnu priliku za razvoj naše ekonomije i naše političko pozicioniranje. Procena Svetskog ekonomskog foruma je da će svet 2040. godine trošiti dvadeset pet hiljada milijardi dolara godišnje na zdravstvo. Kao i u drugim oblastima gde tehnologija izaziva pravu revoluciju, “novi igrači” imaju šansu za rast koju ne bi imali da ovih promena nema. Mi želimo da što više njih bude iz Srbije i u Srbiji –  rekla je Brnabićeva.

Dalje ekonomsko jačanje Srbije i podizanje standarda građana

Dalje ekonomsko jačanje Srbije i podizanje životnog standarda građana biće među glavnim prioritetima Vlade Srbije, poručila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

– Ova vlada mora da radi još više, sa još većom energijom i većom predanošću, jer iako nismo ona zemlja kakva je Srbija bila do pre šest ili sedam godina, ni sa ovim rezultatima nisu svi ljudi u Srbiji osetili dovoljno i konkretno poboljšanje kvaliteta života – rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije, gde je predstavila ekspoze.

TANJUG / NIKOLA ANDJIC

U smislu koliko novca imaju u svojim novčanicima, šta sebi i svojoj deci mogu da priušte za taj novac, da li imaju asfaltiran pun do kuće, da li njihova deca i unuci imaju internet u svom selu, da li mogu lako do dođu do lekara i dobiju adekvatnu negu, dodala je Brnabićeva.

Istakla je da će biti realizovan program “Srbija 2025”, kao program konkretnih oblasti i lista konkretnih projekata vrednih blizu 14 milijardi evra na kojima će Vlada raditi kako bismo do kraja 2025. godine stigli do zacrtanog cilja: 900 evra prosečne plate u Srbiji i između 430 i 440 evra prosečne penzije.

Obrazovanje ostaje prioritet nove vlade

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da će obrazovanje ostati jedan od ključnih prioriteta nove vlade, te da će se raditi na osnaživanju ljudskih kapaciteta.

– Od aprila sledeće godine, Srbija će prvi put imati jedinstveni informacioni sistem prosvete – naglasila je Brnabićeva u svom ekspozeu u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da će Srbija prvi put imati jasan pregled celokupnog obrazovanog sistema koji će omogućiti da se donose informisane odluke o strateškim ulaganjima, kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe srpskog društva i ekonomije.

Kako objašnjava, u Srbiji će se tačno znati koliko je država uložila novca u formalno obrazovanje svakog građanina i kako da se poboljšaju efekti tih ulaganja.

– U narednom periodu dodatno ćemo podržati razvoj predškolskog vaspitanja povećanim ulaganjima u vrtiće, opremanjem predškolskih ustanova i podrškom stručnom kadru – istakla je Brnabićeva, i naglasila da su uvođenje dualnog obrazovanja na visokoškolskim ustanovama i završavanje nove strategije obrazovanja važni zadaci koji su pred Srbijom.

Kada je reč o srpskoj dijaspori, Brnabićeva je podsetila da je u prethodnom mandatu Vlade pojednostavljen postupak priznavanja inostranih diploma i izmenjena Uredba o carinskim povlasticama, kako bi ljudi iz dijaspore mogli da se vrate u Srbiju, ne plaćajući carine na sopstvenu imovinu.

– Uveli smo poreski podsticaj za zapošljavanje povratnika i pokrenuli ”Tačku povratka’,’ koja pruža informacije našoj dijaspori na koje sve načine može biti uključena u srpsko društvo – kazala je Brnabićeva.

TANJUG / NIKOLA ANDJIC

Ona je dodala da “Tačka povratka” već radi na proširenju svog programa kako bi u budućnosti bila ne samo partner dijaspori prilikom povratka, već i partner u pronalasku zaposlenja, poslovnih, investicionih i drugih prilika u Srbiji.

Ona je takođe naglasila da mora da se nastavi rad na jačanju inovacionih kapaciteta kako bi se nastavila tranzicija ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju, proizvodnji i aktivnostima sa većom dodatom vrednošću, i time povećala naša opšta konkurentnost.

– Tokom mandata prethodne Vlade izgradili smo važnu inovacionu infrastrukturu. Danas Srbija ima četiri naučno-tehnološka parka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, a Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada dobio je potpuno novu zgradu, kako bi povećali svoje kapacitete – istakla je ona.

Dodala je da se uskoro završava još jedna zgrada Elektronskog fakulteta u Nišu, a tokom sledeće godine biće urađena dodatna zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

– U mandatu ove vlade moramo da započnemo izgradnju Biosens instituta u Novom Sadu, dodatnu zgradu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, da završimo izgradnju Istraživačko-razvojnog instituta u Kragujevcu i pružimo podršku privatnim inicijativama za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji – zaključila je Brnabićeva.

Fokus i na poljoprivredi, energetici, turizmu, ekologiji

Poljoprivreda, veštačka inteligencija i kulturne industrije, turizam, ekologija, energetika i rudarstvo, takođe su sektori koji su važni za dalji privredni rast, navela je mandatarka Ana Brnabić.

Brnabićeva je ukazala na značaj poljoprivrede i samoodrživosti, koja se, više nego ikada pre, pokazala tokom kovid-krize, kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica, već upravo suprotno, i pored krize, Srbija je bila u prilici da izvozi sirovine i proizvode.

U svom ekspozeu, Brnabićeva je navela da se ulaže u sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja, automatsku protivgradnu zaštitu, subvencije za obnovu mehanizacije i kupovinu nove opreme, dok se stimuliše unapređenje kvaliteta sadnog materijala i procesa proizvodnje.

Ona je navela da će posebna pažnja biti usmerena na ubrzanje procesa odobravanja i ugovaranja podrške i realizaciju planiranih investicija iz IPARD fonda EU.

TANJUG / RADE PRELIC

– Ali, možda i najvažniji novi zadatak za nas je da radimo više na odnosu između poljoprivrede i prehrambene industrije. Zato smo u Zakonu o ministarstvima predložili da prehrambena industrija iz sektora privrede pređe u sektor poljoprivrede – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je jedna od najvećih šansi da u lancu proizvodnje hrane načinimo iskorak ka proizvodima višeg stepena finalizacije i da se, od izvoznika poljoprivrednih proizvoda, transformišemo u izvoznika hrane i gotovih proizvoda.

– Tu će nam biti posebno važan sektor vinarstva i vinogradarstva. U najkraćem roku moramo usvojiti Strategiju razvoja vinogradarstva i vinarstva i završiti novi Zakon o vinu – navela je ona.

Kao posebno važnu oblast za novu vladu, navela je veštačku inteligenciju, ukazujući na to da je Srbija ove godine “skočila” za 12 mesta u odnosu na 2019. godinu i sada je 46. zemlja od 194 koje se mere, prva u regionu Balkana.

– Osnovaćemo institut za razvoj veštačke inteligencije u saradnji sa naučno-istraživačkim ustanovama, privredom i javnim sektorom. Cilj nam je da pozicioniramo našu zemlju kao lidera regiona u razvoju veštačke inteligencije – rekla je Brnabićeva, i dodala da je sve to moguće u 2021. godini.

Takođe, navela je da će se Vlada u narednom mandatu baviti obrazovanjem mladih talenata u umetnosti i kreativnim delatnostima uopšte.

– Radimo na izgradnji novih zgrada i na proširenju kapaciteta umetničkih fakulteta, radićemo na unapređenju stručnih umetničkih srednjih škola i jačanju umetničkog gimnazijskog obrazovanja, nastaviti sa ulaganjem u očuvanje kulturnog i arheološkog nasleđa i olakšavanju uslova za rad s fokusom na pojedince – samostalne i slobodne umetnike – čiji ćemo status konačno, posle više decenija, rešiti – rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će se podsticati prenamena objekata kulturnog i industrijskog nasleđa otvaranjem novih kulturnih centara i kreativnih prostora.

Kada je reč o turizmu, Brnabićeva je navela da se u prethodne četiri godine pokazalo da turizam ima značajan potencijal da doprinese dinamičnom rastu i razvoju Srbije.

– Ova godina je bila pogubna po sektor turizma u čitavom svetu, ali nam je pokazala snažan potencijal domaće turističke ponude, koju su u ogromnoj meri koristili naši građani poslednjih meseci – rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je prethodna vlada razvila sistem e-turista, koji će Vlada nastaviti da koristi za bolje “targetirano” ulaganje, a nastaviće se sa podsticajima za privatne investicije u smeštajne kapacitete u banjskim mestima, kao i sa sistemom vaučera za odmor u Srbiji.

– Srbija je, zahvaljujući svemu učinjenom od 2014. godine, danas, bez sumnje, došla u fazu razvoja kada neophodno moramo da se okrenemo temi životne sredine i ekološke održivosti našeg razvoja – poručila je Brnabićeva.

TANJUG / RADE PRELIC

Ona je navela da kvalitet životne sredine postaje jedno od gorućih pitanja kada se govori o opštem kvalitetu života građana, u vreme kada je nezaposlenost niska, ekonomski prospekti dobri, a plate, iako još uvek niske, ipak u kontinuiranom porastu.

Zato će, naglasila je, povećanje standarda zaštite životne sredine, pre svega kada je reč o otpadnim vodama i čvrstom otpadu i zaštita zdravlja građana, u smislu poboljšanja kvaliteta vazduha, biti među ključnim prioritetima Vlade, u koje će se značajno ulagati.

Ilustrujući koliki izazov predstavlja prečišćavanje otpadnih voda, navela je da se procenjuje da je za vreme SFRJ, u doba najvećeg infrastrukturnog razvoja, izgrađeno 44 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a mi sada treba da izgradimo 320 u narednih 15 godina.

Takođe, drugi prioritet je upravljanje otpadom, a u pogledu kvaliteta vazduha, pored proširenja mreže za monitoring kvaliteta vazduha, potreban je novi strateški i pravni okvir, kao i ulaganje u osavremenjivanje sistema grejanja.

– To su ogromne investicije, ali do sada moramo da uradimo – rekla je Brnabićeva.

Po pitanju energetike, nastaviće se sa realizacijom planiranih investicija u energetskoj infrastrutkturi, podizanje kvaliteta vazduha i smanjenje emisija štetnih gasova i efekta staklene bašte, što je, kaže, od posebnog značaja za državu.

– Završićemo izgradnju magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom (tzv. „Turski tok“), započećemo izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske i radićemo na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru – rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će se, u okviru “zelene agende”, nadležni truditi da kontinuirano povećavaju udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne i toplotne energije, uz stimulaciju energetske efikasnosti u Srbiji.

– Započeli smo izgradnju postrojenja za odsumporavanje gasova u termoelektrani Nikola Tesla A, i nastavićemo sa realizacijom drugih sličnih projekata kako bi čitav energetski sistem učinili ekološki održivim – rekla je Brnabićeva.

Takođe, sektor rudarstva ostaje važan element privrednog razvoja Srbije.

Tako će, kaže, poseban fokus biti na realizaciji projekta “Jadar“ koji predstavlja veliku priliku za Srbiju, jer se u Loznici nalazi ležište novootkrivenog minerala litijum-borata,  jadarita.

TANJUG / RADE PRELIC

Brnabićeva je rekla da taj projekat ima potencijal da pozicionira Srbiju kao značajnog snabdevača svetskog tržišta za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije.

– Naš cilj je da, uz partnere iz “Rio Tinta”, formiramo strateško partnerstvo sa trećom kompanijom koja bi započela proizvodnju hibridnih i električnih automobila i/ili kompanijom koja će pokrenuti proizvodnju električnih baterija u Srbiji. Ovo bi nam omogućilo da dalje unapredimo i podignemo našu ekonomiju i da zauzmemo lidersku poziciju u regionu s aspekta tehnologija niskougljeničnog razvoja – rekla je Brnabićeva.

Najozbiljnija reforma vlade – uvođenje platnih razreda

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je danas da je najozbiljnija reforma koja čeka buduću vladu uvođenje platnih razreda, kako bi, kaže, svi u javnoj upravi bili plaćeni jedanko u odnosu na radno mesto i odgovornost posla, a ne da njihove plate zavise od toga gde i u kojoj državnoj ustanovi rade.

Navodi da je primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave odložena zbog krize u vezi s kovidom za 2022. godinu.

– Ovo moramo da završimo i time omogućimo da svi u javnoj upravi budu plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako – poručila je Brnabićeva.

Kaže da će buduća vlada morati da brže radi i na reformi javnih preduzeća i dodala da je to zahtevan proces, u koji je naša zemlja već ušla uz podršku partnera kao što su Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

– Ova reforma neće samo pomoći budžetu, već će značajno podići konkurentnost naše privrede – kaže Brnabićeva.

Ističe da će naredna vlada završiti i pustiti u rad sistem od ogromnog značaja za Srbiju – Državni centar za čuvanje podataka (data centar) u Kragujevcu.

– Podaci naših građana i privrede biće čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, a zaključivanjem ugovora sa velikim komercijalnim korisnicima koji budu želeli da svoju opremu i podatke smeste u Data centar, Kragujevac ćemo pretvoriti u regionalni IT centar – istakla je Brnabićeva.

Prioritetnu reformu, kaže ona, predstavlja i rad na socijalnim kartama koje će omogućiti da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno ostvarili prava na potrebnu podršku.

– Ovo će umnogome unaprediti kontrolu socijalnih davanja i, samim tim, rezultiraće u mnogo boljoj i mnogo više fer raspodeli novca – naglašava Brnabićeva.

Buduću vladu čeka, navodi, proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja.

Tu reformu je, dodaje Brnabićeva, Vlada uspešno sprovela za sezonske radnike u poljoprivredi, a sada, kaže, obuhvat mora da se proširi i na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva i pomoć u kući.

Mandatarka navodi da će Vlada sada populacionu politiku staviti u rang čitavog ministarstva.

Kaže da je naša zemlja u prethodnom periodu finansiranjem mera populacione politike postigla značajne rezultate.

U poređenju sa regionom, Srbija, dodaje, jedina beleži rast broja živorođenih u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

– U 2019. godini u Srbiji su rođene 424 bebe više u odnosu na 2018, a stopa ukupnog fertiliteta (broj dece po ženi) prvi put posle 15 godina veća je od 1,5 – navodi Branbićeva.

Jedan od prioritetnih zadataka biće, ističe, dodatna izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

– Menjaćemo i pravni okvir kako bi se naknade ubuduće direktno isplaćivale trudnicama od države, a ne preko poslodavca, kako bismo sprečili kašnjenja u isplatama i obezbedili dodatnu sigurnost trudnicama – rekla je Brnabićeva.

U planu je, kaže, i rešavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove, subvencionisanje vrtića i izdvajanje sredstava za bogatiju mrežu predškolskih ustanova.

Važno je da država, kaže, nastavi i strateška ulaganja u sport.

Rekordna ulaganja u sport u prethodnom periodu, dodaje, imaju kao rezultat rekordne uspehe koje je reprezentativni sport zabeležio u prethodnim godinama.

– U prethodnih pet godina imamo 265 odsto više osvojenih medalja nego nekada za period od 14 godina. U narednom periodu nastavićemo sa planskim i sistemskim finansiranjem sporta – rekla je Brnabićeva.

Vlada koju predlažem je proevropska

Mandatarka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da je Vlada koju predlaže proevropska i dodala da će njen zadatak biti da ubrza proces evropskih integracija.

Prvi korak ka tome, ističe, jeste promena Ustava Srbije u delu pravosuđa, koja je, kaže, neophodan korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima.

Brnabićeva je podsetila da je u prethodnom mandatu Vlada, nakon opsežnih javnih konsultacija koje su trajale nešto više od 18 meseci, kao i konsultacija i podrške Venecijanske komisije, Skupštini uputila inicijativu za izmenu Ustava.

Ističe da je to bitno kako bi naše društvo imalo pravosuđe koje je nezavisno od svih političkih uticaja, ali i mnogo efikasnije i odgovornije prema građanima.

– Nastavićemo da podržavamo izmene Ustava u oblasti pravosuđa u cilju pronalaženja najboljih rešenja za naš pravni sistem – rekla je Brnabićeva u ekspozeu.

Kada je reč o medijskom prostoru, usvojena je, podseća, Medijska strategija za period do 2025. godine.

Vlada je, kaže, taj posao uradila u partnerstvu sa medijskim i novinarskim udruženjima, čiji predstavnici su činili polovinu članova Radne grupe za izradu medijske strategije.

Transparentnost i inkluzivnost celog procesa podržali su, navodi Brnabićeva, partneri iz Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije “Konrad Adenauer”.

Dodaje da je ista radna grupa nastavila i rad na Akcionom planu za implementaciju strategije koji će, ističe, biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom redu nove vlade.

Vlada da od Srbije dalje pravi zemlju pobednika

Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da nova vlada mora da nastavi da od Srbije dalje gradi zemlju pobednika u oblastima u kojima smo kroz istoriju retko pobeđivali – u ekonomiji, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svoje ljude i svoju budućnost.

Kazala je da Srbija ostaje privržena razvoju dobrosusedstva, jer ono omogućava održiv razvoj i same Srbije, kao i da će buduća vlada nastaviti da pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona.

Brnabićeva je, u ekspozeu pred narodnim poslanicima, kazala da će Vlada, rukovodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i daljeg ekonomskog uvezivanja u regionu Zapadnog Balkana, mraditi na implementaciji „mini-šengen“ inicijative usmerene na olakšavanje slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

– Pored ovoga, Vlada Srbije će svakako nastaviti da, u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim normama, pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona i nastaviće da insistira na poštovanju osnovnih prava, jezika, identiteta, verske pripadnosti i kulturnog nasleđa Srba, na isti način na koji se prava drugih naroda i nacionalnih manjina dosledno poštuju u Republici Srbiji –  objasnila je ona.

Brnabićeva je podsetila da je na prošlim parlamentarnim izborima lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ dobila ogromno poverenje građana Srbije, kako je dodala, „gotovo bez presedana u savremenoj srpskoj političkoj istoriji“.

Ovakvo poverenje, prema njenim rečima, nosi jednako ogromnu odgovornost za to kako se dalje Srbija razvija, kakav je kvalitet života u njoj i koliko su ljudi u Srbiji srećni, zadovoljni i ispunjeni.

– Kroz sve izazove koji su pred nama, Srbiju moramo voditi i štititi kao suštinski slobodnu, nezavisnu i suverenu državu koja je na evropskom putu – i u političkom i u vrednosnom smislu, ali koja čuva svoje prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, Kinom i svim ostalim našim partnerima, i gradi sve bolje odnose sa SAD – naglasila je ona.

Brnabićeva je kazala da će Vlada Srbije nastaviti da vodi politiku aktivnog umrežavanja, predano radeći na aktivnom ubrzavanju evropskih integracija, regionalnoj saradnji, proširivanju veza sa ostalim partnerima širom sveta, kao i jačanju svog prisustva u međunarodnim organizacijama i transnacionalnim forumima.

Srbija je, podsetila je ona, članica svih bitnih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, a u narednom periodu će dalje raditi na članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), što bi nam mnogo pomoglo u daljem ekonomskom razvoju.

Što se odbrambene politike tiče, rekla je da je Srbija opredeljena da, u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnosti, jača odbrambene kapacitete i razvija odbrambenu industriju, efikasan i ekonomski održiv sistem odbrane i profesionalnu i efikasnu vojsku.

– Uprkos svima izazovima, a biće ih mnogo, moramo da čuvamo mir. Mir i stabilnost su preduslovi za očuvanje svega što smo stvorili i ostvarenje svih ostalih planova koji će dalje ojačati našu zemlju i kvalitet života u njoj -podvukla je Brnabićeva.

Kvalitet života građana Srbije, kaže, mora se stalno sagledavati iz različitih aspekata, analizirati i raditi na tome kakvog kvaliteta su nam putevi i da li treba da ih obnavljamo i gradimo nove, koliko su gradovi i opštine u Srbiji međusobno povezane, kako su povezane sa regionom. Takođe, dodaje, bitno je i kakve su nam škole, kakav je nivo zdravstvene zaštite i koliko brzo obnavljamo i gradimo našu obrazovnu i zdravstvenu infrastrukturu.

– Vlada će se truditi da svakodnevno podseća organe uprave na svim nivoima, uključujući i gradonačelnike i predsednike opština, da običan čovek mora da bude u centru naše pažnje. Da smo mi tu zbog naših građana i da služimo njima. Da, zato, nikada ne smemo biti previše zauzeti da čujemo njihove potrebe i radimo na njihovom rešavanju – kako sistemski, tako i pojedinačno – rekla je ona.

Mediji i civilno društvo među najvažnijim partnerima

Mandatarka Ana Branbić izjavila je danas da su mediji i civilno društvo među najvažnijim partnerima buduće vlade u svim reformskim procesima, zbog čega je, kaže, i doneta odluka da se formira novi resor – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Dodaje da će to ministarstvo, između ostalog, raditi na unapređenju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva.

Jedan od prvih zadataka tog ministarstva biće da postavi osnovu za dalji rad na Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije, gde je predstavila ekspoze.

Ističe da će Strategija biti sveobuhvatni dokument kojim će Vlada zajedno sa civilnim društvom odrediti pravce dalje saradnje.

Vlada će, naglašava Brnabićeva, raditi i na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani uživaju jednaka prava, imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala i ravnopravno učešće u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života.

– U skladu sa tim, visoko mesto među prioritetima buduće vlade biće inkluzivno društvo – društvo u kome se razlika poštuje i ceni, i u kojem se aktivno bori protiv diskriminacije i predrasuda u politikama i u praksi, društvo koje pruža jednake šanse za sve svoje građane – zaključila je Brnabićeva.

Bićemo svakodnevno posvećeni ostvarenju ciljeva

Buduća Vlada Srbije, ukoliko dobije podršku poslanika, imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja, i boriće se da postigne i više od zacrtanog, poručila je u Skupštini Srbije mandataka Ana Brnabić i istakla da slede izazovna vremena, ali da 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra.

Brnabićeva je pred poslanicima istakla da je ponosna na činjenicu da je predloženo šest novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u Vladi, sučene sa nekim od najvećih izazova.

– Ja sa ovog mesta pozivam privredu i sve druge čionioce u društvu da prate primer koji danas dajemo – i Vlada, i vi kao Skupština, koja u ovom trenutku ima skoro 40 odsto žena u poslaničkim klupama – rekla je Brnabićeva, koja je u parlamentu predstavila ekspoze i kandidate za ministre.

U govoru koji je trajao oko sat i po, Brnabićeva je navela da promene u Vladi govore o tome da su pažljivo slušali šta su im građani poručili na izborima i razumeli da moraju još energičnije da rade, da su potrebna nova znanja i entuzijazam.

U tom smislu, navela je da je za članove buduće Vlade Srbije predložila:

– Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

– Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

– Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike

– Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane

– Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja

– Sinišu Malog, za ministra finansija

– Anđelku Atanasković, za ministarku privrede

– Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine

– Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

– Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija

– Maju Popović, za ministarku pravde,

– Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu

– Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

– Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova,

– Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova

– Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije

– Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja

– Dariju Kisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

– Radomira Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju

– Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta

– Milana Krkobabića, za ministra za brigu o selu

– Nenada Popovića, za ministra bez portfelja

– Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja

Brnabićeva je navela da od svih članova svog kabineta očekuje da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju ciljeva koji se danas postavljaju, jer, kako je rekla, nema veće časti od toga da služe svojoj zemlji i građanima, te da tako očekuje od svih da se ponašaju svakoga dana.

– Tražim da se borimo, da se ne mirimo sa trenutnim stanjem, nego da uvek pokušavamo da postignemo više. Ne zaboravite da smo odgovorni Skupštini i svim građanima i da su jedino oni ti za koje radimo – navela je Brnabićeva.

Ona je ukazala da dolaze izazovna vremena, ali da 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije između 430 i 450 evra.

– Srbija mora biti zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji – poručila je Brnabićeva.

Srbija mora biti zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan, zaključila je mandatarka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike