Sramno! Bajden produžio vanredne mere za Balkan: Sankcije i fizičkim i pravnim licima još godinu dana!

14.06.2022

08:24

0

Uredba je već produžena 2021. godine

Sramno! Bajden produžio vanredne mere za Balkan: Sankcije i fizičkim i pravnim licima još godinu dana!
AP22074795295703 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Američki predsednik Džo Bajden produžio je vanredne mere u vezi sa Balkanom za još godinu dana, saopštila je Bela kuća.

- Akti ekstremističkog nasilja i opstrukcionih aktivnosti i situacija na Zapadnom Balkanu koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država - navodi se u uredbi objavljenoj na sajtu Bele kuće.

Zbog toga, dodaje Bajden, neophodno je produžiti vanredne mere proglašene Izvršnom uredbom 13219 kada je reč o Zapadnom Balkanu, kojom su predviđene sankcije fizičkim i pravnim licima koja su na neki način umešana u ekstremističke aktivnosti u regionu.

Uredba je već produžena 2021. godine i može se produžavati ukoliko predsednik objavi odluku u Federalnom registru i dostavi Kongresu obaveštenje o tome.

Da podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je pre godinu dana uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana. Na ovo je reagovao i srpski ambasador u SAD Marko Đurić.

Inicijalna uredba je doneta 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je tada saopšteno iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

- Bajden je uredbom naložio sankcionisanje svake osobe za koju Ministarstvo finansija, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je “odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prete miru, bezbednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu - objavljeno je tada na sajtu Bele kuće.

Kaznenim merama bi bile obuhvaćene i osobe koje su odgovorne za “ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umešane u korupciju u regionu, uključujući proneveru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito“.

Kako je saopšteno tada iz Bele kuće, ova uredba takođe omogućava da se sankcionišu akteri koji su umešani u “kršenje ili akcije kojim se opstruiše ili ugrožava primena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, okvira ili mehanizma povezanog sa Zapadnim Balkanom“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike