Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara: Danas deca u Srbiji znaju za Košare, junaci - hvala vam! (FOTO)

14.06.2022

05:23

0

Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije

Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara: Danas deca u Srbiji znaju za Košare, junaci - hvala vam! (FOTO)
Tan2022-6-14_103015783_3 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je polažio venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprecili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.


Predsednik je venac položio uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama.

Polaganju venca prisustvovala je i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Vučić se obratio građanima i zahvalio junacima sa Košara.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

-Posle godina ćutanja, ako ništa, danas barem govorimo o ovome sa ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, za našu otadžbunu. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači štititi svoju zemlju i čini mi se, možda bolje nego mi, razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli svoju zemlju više od svega, i Srbija to neće i ne sme da zaboravi - rekao je predsednik.

On je takođe izjavio se trudi da svakoga dana pokušava da analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati na Srbiju, Evropu i ceo svet.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Srbija je nekako najlakša meta mnogima. Ali na manjem nivou mi moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i moramo da sačuvamo svoju Srbiju. Čini mi se da čak i oni koji ne razumeju našu poziciju, razumeju da nemamo hir, već da tako misle građani Srbije - kaže Vučić.

Važne posete pred nama

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Ističe da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici, a da nas očekuju važne posete. Važno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali brine za zimu.

- Nafta je skočila, struje neće biti, gasa pitanje je... Teška zima je pred nama, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborima. Ja samo molim sve vas, junake sa Košara, da prenesete pozdrave svojim porodicama zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, a sloboda Srbije ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine - rekao je predsednik.

Najavio je da će sa junacima sa Košarama razgovarati do kraja nedelje.

Spomenik junacima sa Košara postavljen je 2020. godine u parku u neposrednoj blizini KBC "Dr Dragiša Mišović".

 

Niko živ, prvi put, ne zna šta će da se desi

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Na pitanje novinara da prokomentariše stav EU da SRbija može napredovati na putu ka članstvu ako prizna tzv. Kosovo, Vučić kaže da je rekao i Olaf Šolc.

Mi smo to primetili, iako mnogi to na našoj političkoj i javnoj sceni nisu želeli da primete. Ali, i dalje u zvaničnom pregovaračkom procesu stoji 'puna normalizacija odnosa', a nigde se ne govori o međusobnom priznanju", rekao je predsednik Srbije, nakon polaganja venca na spomenik junacima s Košara.

"Naše je da pregovaramo, i mi nemamo problem s nestalim osobama, rekao sam da nam pokažu te njihove spiske i mi ćemo ići odmah na ta mesta da proverimo. Ali to tražimo i za nas jer i mi imamo sumnje za mesta za koje mislimo da su u njima Srbi zakopani. To što vi tražite od nas, dajte i nama", poručio je Vučić.

Bitka na Košarama počela uz pomoć NATO avijacije

printscreen/Youtube/RTS/Zastava film
 

 

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike