Vučić se sastao sa Šalenbergom: Zajednički da radimo na rešavanju globalnih izazova, uz međusobno razumevanje i uvažavanje

13.06.2022

11:59 >> 12:58

0

Autor: I.K.

Predsednik Srbije upoznao je austrijskog ministra sa aktuelnom situacijom u regionu

Vučić se sastao sa Šalenbergom: Zajednički da radimo na rešavanju globalnih izazova, uz međusobno razumevanje i uvažavanje
Vučić Šalenberg Instagram buducnostsrbijeav 2 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

Kako je objavljeno na zvaničnoj Instagram stranici predsednika Srbije, upoznao je cenjenog gosta sa aktuelnom situacijom u regionu, a razgovarali su i o najvažnijim aspektima bilateralne saradnje, evropskim integracijama Srbije, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu.

-Saglasili smo se da još više treba zajednički da radimo na jačanju multilateralizma i rešavanju globalnih izazova današnjice, uz međusobno razumevanje i uvažavanje. Naglasio sam da Srbija ceni angažovanje Austrije na proširenju Evropske unije i podršku koju pruža našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu, navedeno je u saopštenju.

 

 

Predsednik Vučić je istakao da ceni dosadašnju posvećenost te zemlje ubrzanju evropskih integracija Srbije i da se nada nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu.

-Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Šalenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu, poručio je Vučić, saopštila je pres služba predsednika.

Šalenberg je lično predstavio non-pejper, kojim Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih.

Vučić je istakao i da je u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa Austrijom, kao i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.

Po pitanju ekonomske saradnje, predsednik Vučić je istakao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga, kao i da je u prva četiri meseca 2022. godine robna razmena porasla za 50,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

-Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22 hiljade radnika, a verujem da će novouspostavljena avio-linija na relaciji Beograd-Salcburg, biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika, poručio je predsednik Vučić.

Vučić i Šalenberg razgovarali su i o geopolitičkim pitanjima, kao i miru i stabilnosti u celom regionu.

Šalemberg se danas sastaje i sa premijerkom Anom Brnabić kao i sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem.

Šalenberg u Beograd dolazi nakon što je Austrija članicama EU prosledila svoj „non-pejper" o promeni pristupnog procesa, u kojem predlaže postepeno uključenje zemalja kandidata u institucije, politike i fondove EU.

Austrija je predložila postepeno uključenje kandidata u EU zbog rata u Ukrajini, smatrajući da ta kriza ugrožava istočnu susedsku politiku i mogla bi imati negativne posledice po stabilnost Zapadnog Balkana.

Šalenberg i ministarka za evrpopska pitanja Karoline Edštadler, koji su autori "non-pejpera", ukazali su da proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike