Predsednik Vučić danas sa Šalenbergom: U posetu stiže nakon što je Austrija članicama EU prosledila svoj "non-pejper"

13.06.2022

07:10

0

Šalenberg poručuje da je verodostojna evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana sada važnija nego ikada, a da Srbija na evropskom putu uvek može da računa na podršku zvaničnog Beča

Predsednik Vučić danas sa Šalenbergom: U posetu stiže nakon što je Austrija članicama EU prosledila svoj "non-pejper"
AP Photo/Rahmat Gul

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg danas će biti u poseti Beogradu.

On će se, kako je najavljeno ranije, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem.

Šalenberg u Beograd dolazi nakon što je Austrija članicama EU prosledila svoj "non-pejper" o promeni pristupnog procesa, u kojem predlaže postepeno uključenje zemalja kandidata u institucije, politike i fondove EU.

Austrija je predložila postepeno uključenje kandidata u EU zbog sukoba u Ukrajini, smatrajući da ta kriza ugrožava istočnu susedsku politiku i mogla bi imati negativne posledice po stabilnost Zapadnog Balkana.

Šalenberg i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler, koji su autori "non-pejpera", ukazali su da proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument.

- Trenutni postupak poslednjih godina nije doneo nikakve značajne rezultate. Štaviše, doveo je do rasta frustracije i otuđenja regiona i EU. Moramo prevazići trenutno ćorsokak time što ćemo da analiziramo sve opcije - naglasili su Šalenberg i Edštadlerova u pismu članicama EU.

Šalenberg, u intervjuu za Tanjug uoči posete, poručuje da je verodostojna evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana sada važnija nego ikada, a da Srbija na evropskom putu uvek može da računa na podršku zvaničnog Beča.

Na pitanje sa kojom porukom dolazi u Beograd, Šalenberg ističe da situacija u Ukrajini može da izazove ogromne negativne posledice po stabilnost celog Zapadnog Balkana, zbog čega, kako kaže, dolazi sa sasvim jasnom porukom.

- Verodostojna evropska perspektiva je zbog ove ozbiljne situacije važnija nego ikada. Obećali smo to državama Zapadnog Balkana, pa i Srbiji. Zato ću apelovati na naše srpske partnere da se jasno izjasne u korist vrednosti evropske integracije. Srbija u tome može uvek računati na punu podršku na svom putu u EU - kazao je šef austrijske diplomatije.

Posle Beograda, Šalenberg će, kako je najavljeno u Beču, boraviti u Prištini, gde će se sastati sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i Donikom Gervalom Švarc.

BONUS VIDEO:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti