Napadi na Srbe na KiM ne prestaju: Razbojnici pokušali da opljačkaju parohijski dom u selu Osojane!

11.06.2022

11:53

0

Autor: J.B.O.

Sinoćnji pokušaj pljačke je treći u nizu incidenata usmerenih protiv Srba na prostoru Kosova i Metohije

Napadi na Srbe na KiM ne prestaju: Razbojnici pokušali da opljačkaju parohijski dom u selu Osojane!
parohijski dom osojane - Copyright Printscreen/YouTube/ Radio Bravo Osojane

Parohijski dom crkve Svetog arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane bio je prethodne noći na meti razbojnika koji su pokušali da provale u objekat, u čemu ih je sprečio mesni paroh, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se ističe da je sinoćnji pokušaj treći u nizu incidenata usmerenih protiv Srba na prostoru Kosova i Metohije u poslednja 24 sata.

Do pokušaja pljačke parohijskog doma u selu Osojane došlo je dan uoči obeležavanja velikog pravoslavnog praznika Svete Trojice.

Parohijski dom crkve Svetog arhangela Gavrila već je bio meta lopova i razbojnika, ali nažalost počinioci vandalskih upada nisu privedeni pravdi, navodi se u saopštenju.

Pre pokušaja upada u parohijski dom opljačkane su dve srpske prodavnice u Velikoj Hoči, a raseljenim vernicima je zabranjeno da prisustvuju slavi u Mušutištu.

Ova serija napada i incidenata pokazuje da je po sredi novi talas etnički motivisane netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom na KiM, kao i da je bezbednosna situacija u pokrajini na velikom ispitu koji treba da položi međunarodna zajednica i izdejstvuje da pravo i pravda na KiM budu primenjeni i kada su Srbi u pitanju.

- Ako Srbi ne mogu da obeleže slavu, ako im se pljačka imovina i time ugrožava egzistencija i skrnave njihove svetinje, to je razlog za dodatni alarm o ugroženosti srpskog naroda koji živi južno od Ibra i obaveza za međunarodnu zajednicu da zid ćutanja zameni konkretnim akcijama i delima - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike