Sramna odluka lažne države: Udar na Srbe sa Kosova i Metohije

11.06.2022

09:44

0

Za raseljene Srbe koji su do 1999. godine živeli u Suvoj Reci, a koju su ne svojom voljom morali da napuste, "obilazak ostataka hrama i prisustvo na hramovnoj slavi predstavlja veliko duhovno okrepljenje"

Sramna odluka lažne države: Udar na Srbe sa Kosova i Metohije
petar petkovic Kancelarija za kim - Copyright Kancelarija za KiM

Grupi od 50 vernika, Srbima raseljenim sa prostora opštine Suva Reka zabranjeno je da sutra prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Ovakav gest predstavnika Prištine jasno pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na prostor Kosova i Metohije ni slavu da obeleže i grobove da posete, a kamo li da im se garantuje bezbedan povratak u etnički očišćenim sredinama - navodi Kancelarija za KiM.

Predstavnici Privremenog organa i orgnizatori puta su, navedeno je, uredno, još 8. juna obavestili pripadnike Kosovske policije da grupa raseljenih vernika želi da u Mušutištu 12. juna obeleži hramovnu slavu i prisustvuje sečenju slavskog kolača na ostacima i razvalinama Crkve Svete Trojice.

Međutim, stigao je negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili, navela je Kancelarija za KiM.

Za raseljene Srbe koji su do 1999. godine živeli u Suvoj Reci, a koju su ne svojom voljom morali da napuste, "obilazak ostataka hrama i prisustvo na hramovnoj slavi predstavlja veliko duhovno okrepljenje".

- Kome smetaju vernici i hodočasnici i za koga oni predstavljaju opasnost? Reč je o još jednom teroru i iživljavanju Aljbina Kurtija preko njegovih poluga vlasti u Prištini koji ne želi da na KiM bude niti jednog Srbina - ocenila je Kancelarija za KiM.

Kako je saopšteno, koliko god se Beograd trudio da gradi mostove saradnje, ovakav odnos vlasti privremenih institucija u Prištini prema preostalim Srbima ili povratnicima, to obesmišljava i u temeljima potkopava. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mondo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike