Šolc danas stiže u Beograd: Predsednik Vučić domaćin posete - evo šta se očekuje od razgovora!

10.06.2022

06:32

0

Posle dočeka kancelara Šolca na Aerodromu "Nikola Tesla" u 15 sati, uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

Šolc danas stiže u Beograd: Predsednik Vučić domaćin posete - evo šta se očekuje od razgovora!
Aleksandar Vučić Olaf Šolc - Copyright AP/Peter Dejong/Hadi Mizban/Darko Vojinović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić domaćin je današnje posete kancelara Nemačke Olafa Šolca, s kojim će imati odvojeni razgovor.

Posle dočeka kancelara Šolca na Aerodromu "Nikola Tesla" u 15 sati, uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija.

Zatim će predsednik Srbije i nemački kancelar imati "tet-a-tet" razgovor, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika.

Nakon sastanka predviđeni su plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke koje će predvoditi predsednik Vučić i kancelar Šolc.

Nakon plenarnih razgovora Vučić i Šolc obratiće se medijima.

Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber
 

Da podsetimo, Olaf Šolc prvi put u svojstvu kancelara obilazi region kako bi, ocenjuju strani mediji, rešio zamrznute sporove, te pomerio političke blokade s mrtve tačke. Očekuje se da cilj njegove posete bude doprinos Nemačke poboljšanju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada.

Pored toga, ključna tema razgovora biće, kako je najavljeno u Berlinu, zajednička reakcija na rusku agresiju u Ukrajini.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da kancelar Šolc u Srbiju "dođe s teškim porukama koje se mnogima neće svideti", ali ističe zahvalnost Nemačkoj, čije investicije u Srbiji obezbeđuju 77.000 radnih mesta.

- Tih nekoliko sati sa Šolcem u petak biće od velikog značaja za nas. Nemačka je za nas najveći trgovinski partner, najveći u svemu, najveći investitor, ulaže u fabrike, zapošljava 77.000 ljudi... Hvala kancelaru Šolcu - rekao je predsednik Srbije, naglašavajući da bi Šolc došao čak i da nije bila odložena poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike