Podrška SAD evropskim integracijama Srbije: Vučić se sastao sa ambasadorom Kristoferom Hilom

23.05.2022

07:01 >> 14:19

0

Autor: 24sedam

Predsednik Vučić je na poslednjem sastanku izrazio nadu da će tokom mandata ambasadora Hila već dobri odnosi Srbije i SAD biti dodatno unapređeni

Podrška SAD evropskim integracijama Srbije: Vučić se sastao sa ambasadorom Kristoferom Hilom
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Na Instagram profilu buducnostsrbijeav objavljena je fotografija sa početka ovog važnog sastanka.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

Vučić je rekao da na sastanku "nije bilo iznenađenja" ni za njega ni za Hila.

- Ja znam šta misle Amerikanci, oni znaju šta mislimo mi i to je to. Gledali smo kako da produbljujemo naše odnose i našu saradnju - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju.

Kako se navodi u saopštenju nakon sastanka, razgovaralo se o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje.

Predsednik je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se naša zemlja svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.
 
Predsednik je u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao proaktivni partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav Sjedinjenih Država da Evropska unija treba da se širi.
 
„Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju“, naglasio je ambasador Hil i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na dijalog pod okriljem Evropske unije, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.
 
Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.
 
Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Vučiću, ambasador Hil je ponovio podršku njegove zemlje naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi. 

Podsetimo, poslednji put su Vučić i Hil razgovarali sredinom aprila, kada su obojica naglasila da je uslov za napredak i Srbije i celog regiona očuvanje mira i stabilnosti, te da je u tom smislu podrška SAD od izuzetnog značaja.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će tokom mandata ambasadora Hila već dobri odnosi Srbije i SAD biti dodatno unapređeni.

BONUS VIDEO:

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti