Sledeće nedelje ključan razgovor Vučića i Putina!

21.05.2022

09:23

0

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin razgovaraće o energetskoj krizi i budućoj saradnji dveju država

Sledeće nedelje ključan razgovor Vučića i Putina!
Profimedia

Predsednici Ruske Federacije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić imaće sledeće nedelje telefonski razgovor koji će biti presudan kada je reč o gasnom aranžmanu između dve države.

Od ishoda ovog razgovora zavisiće koliku cenu za plavo gorivo će ubuduće plaćati naša država i na koliko će ugovor biti oročen, pišu "Novosti".

Aktuelni desetogodišnji aranžman ističe 31. maja i načelni pregovori dveju strana na nivou kompanija su započeti, ali se očekuje da dvojica državnika stave pečat i da preciziraju uslove pod kojima će Srbija dobijati plin pred jednu od najneizvesnijih zima u poslednjih nekoliko decenija, imajući u vidu da svet potresa jaka energetska kriza zbog rata u Ukrajini i sankcija koje je protiv Moskve uveo zapad.

To ovom razgovoru daje dodatnu težinu, jer je Beograd s jedne strane pritešnjen otvorenim zahtevima evropskih zemalja i SAD da se pridruži kaznenim merama protiv Rusije, a s druge strane naša država je stroprocentno zavisna od gasa koji stiže iz najveće države sveta.

Srbija je do sada strateški važan energent plaćala po ceni od 270 dolara za 1.000 kubika. 

Procene su da je takav aranžman nemoguće zadržati, imajući u vidu enorman skok cena plavog goriva na svetskim berzama.

BONUS VIDEO:

Telegram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti