Varhelji: Proširenje garancija mira i stabilnosti Zapadnog Balkana

16.05.2022

14:08

0

Autor: I.K.

Varhelji zajedno sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom prisustvuje današnjem zajedničkom sastanku ministra spoljnih poslova EU 27 i zapadnobalkanske šestorke koji se održava u Briselu

Varhelji: Proširenje garancija mira i stabilnosti Zapadnog Balkana
Profimedia

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je današnje prisustvo šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana na sastanku Saveta EU uz poruku da je region strateški prioritet za EU kao što je i EU za zapadnobalkansku šestorku.

”Politika proširenja EU je jedina garancija mira, stabilnosti i prosperiteta regiona. Neophodno je napredovati u pristupnim procesima Zapadnog Balkana. Sve odluke EU u tom pravcu moraju hitno biti donete”, poručio je Varhelji na Tviter nalogu.

 

 

Varhelji zajedno sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom prisustvuje današnjem zajedničkom sastanku ministra spoljnih poslova EU 27 i zapadnobalkanske šestorke koji se održava u Briselu.

Albanija spremna za otvaranje pregovora sa EU

Albanija je spremna da zvanično otvori pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, saopštio je danas Varhelji nakon sastanka u Briselu sa albanskom ministarkom spoljnih poslova Oltom Džačkom.

Varhelji je na Tviteru napisao da je tokom razgovora sa šeficom albanske diplomatije istaknuto da je Albanija ispunila sve uslove Saveta EU.

"Sada je Albanija spremna da zvanično otvori pristupne pregovore. Podržavamo održavanje prve međuvladine komisije tokom francuskog predsedavanja Savetom EU", naveo je Varhelji.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvuje danas u Briselu na radnom ručku u okviru sastanka Saveta EU za spoljne poslove na kojem će, pored visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i predstavnika država članica, učestvovati i predstavnici zapadnog Balkana.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti