Ministar Vulin o saopštenju G7: Radujem se da je teritorijalni integritet svih zemalja svetinja

15.05.2022

10:29

0

Autor: I.K.

On je čestitao predsedniku Vučiću što je svih ovih godina i pre G7 branio teritorijalni integritet svih zemalja i čuvao Dejtonski sporazum

Ministar Vulin o saopštenju G7: Radujem se da je teritorijalni integritet svih zemalja svetinja
Tan2022-5-7_10513429_6 - Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIć

„Radujem se saopštenju G7 da je teritorijalni integritet svih zemalja svetinja. Mukotrpna borba Srbije za očuvanje naše teritorijalne celovitosti je najzad završena. Kosmet je deo Srbije. Hvala im za to, radujem se promeni stava velikih i moćnih. Radujem se što se vraćaju na principe Dejtona i siguran sam da će ispraviti nenamernu grešku, jer pod optužbom za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine ne pominju Izetbegovića i SDA koji traže ukidanje dejtonske Republike Srpske i zabranjuju Hrvatima da sami biraju svog predstavnika", naveo je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u saopštenju

On je čestitao predsedniku Vučiću što je svih ovih godina i pre G7 branio teritorijalni integritet svih zemalja i čuvao Dejtonski sporazum.

"Nemoguće je da bi članice G7 zastupale nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine, a priznavale i podržavale komadanje Srbije. Moral je osnov politike najvećih i najrazvijenijih i siguran sam da nisu licemerni i bahati koliko su moćni i bogati", izjavio je Vulin komentarišući saopštenje zemalja članica grupe G7.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je danas istakao, gostujući na TV Prva,  da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da će se pridržavati stavova zemalja G7 koje su istakle da neće dopustiti narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine ni po koju cenu.

Vučić je rekao da mu je jučerašnja izjava ministara G7 otvorila oči.

"Hvala im na tome. Ne dam teritorijalni integritet Srbije ni po koju cenu i tačka. Oni kažu ne damo teritorijalni integritet Ukrajine ni po koju cenu. Ja sam uzeo evroatlanske principe i sada se držim njih kao pijan plota. Vi ste rekli ne date to i to, a evo i ja sam rekao to u skladu sa poretkom UN, koji tako zdušno podržavate po pitanju Ukrajine", poručio je Vučić.

Za njih je problem, kako je rekao Vučić, stav Srbije, bez obzira što oni mogu Prištinu da ubace u Savet Evrope i druge institucije.

"Jer Putin i dalje ima isti argument - kosovski presedan i nije ga juče Dmitri Medvedev slučajno upotrebio. Da biste to oteli Putinu iz ruke, morate na to Srbiju da naterate, a evo, ja sam rešio da se držim principa G7. Jel ima nešto važnije na svetu nego držati se principa G7? A to je ni po koju cenu nećemo prihvatiti narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ja sam samo preveo: ni po koju cenu nećemo prihvatiti narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije", poručio je Vučić.

Podsetimo, članice G7, saopštile su juče da nikada neće priznati nove granice kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu.

„Nikada nećemo priznati granice koje Rusija pokušava promeniti vojnom agresijom i podržaćemo naše angažovanje u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim, i sve države“, navodi se u saopštenju G7 nakon sastanka njihovih ministara spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi i da će G7 proširiti sankcije i nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike