Premijerka Brnabić u Novom Sadu: Evropski put danas je važniji nego ikada

09.05.2022

21:04

1

Ona je dodala i da Srbija i Balkan nisu evropska periferija kako to neki vole da kažu, ili meki trbuh Evropske unije ili evropsko predvorje

Premijerka Brnabić u Novom Sadu: Evropski put danas je važniji nego ikada
Tanjug/Nenad Mihajlović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na prijemu povodom proslave Dana Evrope u Novom Sadu da je evropski kontinent uvek bio motor svetske nauke, kulture i umetnosti, obrazovanja i filozofije, ali nažalost i sukoba i ratova.

Zato je 9. maj i stvaranje temelja Evropske unije, dodala je premijerka, projekat koji je pre svega mirovni, a tek onda privredni, ekonomski i politički projekat, koji je obezbedio višedecenijski period blagostanja i prosperiteta.

- Srbija je država koje prvim članom svoga Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima. Evropski put danas je važniji nego ikada i predstavlja garant mira i stabilnosti i napretka za sve naše građane - rekla je Brnabić.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

 

Ona je dodala i da Srbija i Balkan nisu evropska periferija kako to neki vole da kažu, ili meki trbuh Evropske unije ili evropsko predvorje.

- To što smo danas u Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture, gradu koji je donedavno bio Omladinska prestonice Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti Biosens instituta, samo je jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo Evropske zajednice - kazala je premijerka.

Ona je navela da je EU i najvažniji politički i trgovinski partner Srbije.

- Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost. Svim našim građanima i svim građanima Evropske unije čestitam Dan Evrope - zaključila je Brnabić.

Prijem povodom Dana Evrope priredili su ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug