Važan događaj za ceo Balkan: Vučić i lideri regiona u Grčkoj povodom početka radova na terminalu za gas

03.05.2022

05:59 >> 11:17

0

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope

Važan događaj za ceo Balkan: Vučić i lideri regiona u Grčkoj povodom početka radova na terminalu za gas
Vucic Grčka Instagram buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

U grčkom gradu Aleksandrupoliju danas se obeležava početak radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG), a ceremoniji prisustvouje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

-Izgradnja LNG terminala predstavlja veliki i važan događaj za ceo region, za ceo Balkan, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je stigao u Grčku.

Tv Pink Printscreen
 

On je zahvalio grčkim domaćinima na pozivu Srbiji i dodao da je on među malobrojnima koji je, kao i uvek, bio skeptičan po pitanju tog projekta, ali da sada kada vidi da je sve spremno, veoma zadovoljan zbog toga.

-Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti, rekao je Vučić.

On je ukazao da Srbija treba da gradi sisteme za povezivanje sa Bugarskom, jer će tako moći da prihvati i dobije velike količine gasa u nasu zemlju.

Vučić je kazao da će morati da se uradi nešto i na povezivanju Severne Makedonije, i da tamo mora mnogo stvari da se uradi.

Rekao je da je zahvalan EU, jer, kako je istakao, kada se govori o potrebama da se izgradi naš deo, najveći deo projekta finansirala je Unija.

Tako će, dodaje, i projekat povezivanja sa Severnom Makedonijom finansirati EU.

-Moram da kažem da verujem da možemo zajedno da učinimo veliki broj stvari. Na tom putu, međutim, vidim dosta prepreka, i to nije samo energetsko pitanje, već i hrana, voda i mnogo drugih teških izazova koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti“, objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu da će se naći dobra rešenja kako za evropski, tako i naš narod.

-Lako je uvek napraviti neku ceremoniju, ali ključni su životi naših građana, važno je da poboljšamo životni standard naših građana i da sve izazove prevaziđemo uz pomoć EU, objasnio je on.

Ceremoniji će, kako je najavio Evropski savet, prisustvovati predsednik Saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

Micotakis je na nedavnoj sednici vlade rekao da je novi terminal LNG u Aleksandrupoliju za skladištenje i gasifikaciju veoma važan infrastrukturni projekat koji bi, u kombinaciji s drugim inicijativama, za manje od 20 meseci mogao da obezbedi diverzifikaciju izvora snabdevanja, ne samo Grčkoj već i celom Balkanskom poluostrvu, prenela je makedonska agencija MIA.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike