Vučić na Obali jasenovačkih žrtava: Čovečanstvo nema pravo na treći rat! (VIDEO)

21.04.2022

09:28

1

Ceremonija je održana na Starom sajmištu

Vučić na Obali jasenovačkih žrtava: Čovečanstvo nema pravo na treći rat! (VIDEO)
Tan2022-4-21_123628486_0 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je državnoj ceremoniji posvećenoj obeležavanju nacionalnog Dana sećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma.

Predsednik je položio venac kraj Spomenika žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945. godine na području tada okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Ceremonija je održana na Starom sajmištu, a Vučić je na Obali jasenovačkih žrtava otkrio spomen-ploču posvećenu žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti Nezavisne Države Hrvatske u Jasenovcu.

 

Osim predsednika Srbije, na svečanosti su bili i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, njegov zamenik Goran Vesić i Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine.

Predsednikov govor 

Vučić se na početku zahvalio prisutnima.

- Dragi prijatelji, svedočeći o prirodi zločina nad Jevrejima, Srbima i Romima, Elenora Ruzvelt, supruga američkog predsednika je tada mislila da je to propaganda, a danas postoje dokumenta o žrtvama. Sve zvuči kao košmar, međutim iz njega normalnog buđenja nema, taj košmar se zove sećanje - rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

Predsednik je naveo da je Sajmište nekad bilo mesto sastanka ljudi koji su svedočili najnovijim tehnologijama tog vremena, a onda najednom mesto stradanja.

Vučić je prisutne podsetio na jedno od najjezivijih gubilišta tokom Drugog svetskog rata, na Jasenovac.

- Važno je što smo taj tragični deo istorije obeležili nazvavši obalu po Jasenovačkim žrtvama. Na ovom mestu je svaka reč suvišna. Ovo mesto je dobilo svoj memorijalni centar, mi smo deca i unuci tih stradalnika i naša je obaveza da život nastavimo. Srbija želi mir, život kako sebi i tako i drugima. Čovečanstvo nema pravo na treći rat! - naglasio je Vučić.

Predsednik je naveo da budućim generacijama dugujemo mir i stabilnost.

- Milionima života je plaćena sloboda u Prvom svetskom ratu, stotinama hiljada u Drugom svetskom ratu, hvala im i slava im. Ovo je dan koji ćemo uvek obeležavati, a ovo je mesto našeg sećanja, ponosa i dostojanstva svih građana ove zemlje. Hvala vam i živela Srbija! - zaključio je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike