Stano: Vreme je da se dijalog Beograda i Prištine uspešno okonča

19.04.2022

13:25

0

Autor: I.K.

Potpisivanjem Sporazuma Beograd i Priština preuzeli su važne međunarodne obaveze i obe strane moraju u potpunosti da primene sve što je dogovoreno

Stano: Vreme je da se dijalog Beograda i Prištine uspešno okonča
Peter Stano1 - Copyright Peter Stano, Printscreen/Youtube, eudebates.tv

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je danas, na 9. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma da je sada vreme da se krene napred i da se proces dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "uspešno okonča".

Stano je u izjavi za Tanjug istakao da su potpisivanjem Sporazuma Beograd i Priština preuzeli važne međunarodne obaveze i istakao da obe strane moraju da u potpunosti primene sve što je dogovoreno.

"EU i države članice očekuju od obe strane brz napredak, kao i da se i Beograd i Priština u njega ozbiljno uključe. Evropska unija i zemlje članice takođe očekuju da obe strane u potpunosti primene sve sporazume koji su već postignuti", rekao je Stano.

Dodao je da EU nastavlja da radi sa stranama u dijalogu kako bi bio postignut , kako je rekao, "sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", pri čemu će se baviti svim preostalim ključnim pitanjima.

Inače, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće sutra redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji.

U izveštaju za period od 16. septembra prošle do 15. marta ove godine, generalni sekretar UN izrazio je žaljenje što je u dijalogu Beograda i Prištine dosad postignut samo "ograničen napredak" i ukazao da dijalog uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Gutereš je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike