Šta Srbija očekuje od izbora u SAD?

03.11.2020

18:57 >> 19:07

0

Izbori, čiji ishod s nestrpljenjem iščekuje cela planeta, će trasirati put ne samo Amerike u naredne četiri godine, već i uticati na buduća svetska deša

Šta Srbija očekuje od izbora u SAD?
Copyright Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Sjedinjene Američke Države uskoro će dobiti novog predsednika. Naredne četiri godine u Beloj kući ostaće aktuelni predsednik, republikanac Donald Tramp (74) ili će u nju ući demokrata, bivši potpredsednik Džozef Džo Bajden (77).

Ishod ovih izbora s nestrpljenjem iščekuje cela planeta, pa i Srbija.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri ocenio je da se američka politika prema Srbiji neće promeniti bez obzira na ishod predsedničkih izbora u SAD.

-Svaki novi američki predsednik ima nove prioritete, ali od Drugog svetskog rata naša bezbednost i prosperitet su vezani za prosperitet naših saveznika u Evropi. Stoga, ne očekujem bitne promene spoljnopolitičkog kursa bez obzira na ishod izbora, smatra Godfri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da za Beograd ostaju važni američki izbori na kojima je, bez sumnje, favorit demokratski kandidat Dzo Bajden, sa kojim, kako kaže, lično ima korektne odnose, ali čija politika nije bila naklonjena Srbiji.

-Ta politika i neće biti naklonjena Srbiji i to nema veze sa dobrim ličnim odnosima, to moramo da znamo, rekao je Vučić.

Kako je izjavio, nema sumnje da bi za Srbiju bilo “nešto lakše” kada bi na izborima u SAD pobedio kandidat republikanaca i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija mora da bude spremna na svaki rezultat američkih izbora i da jača odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Dačić je podsetio da su izbori u Americi svetski događaj i rezultati tih izbora će, kaže, imati velike posledice i efekte na međunarodne odnose u celini, i sigurno je da će i Srbija biti deo tog regiona na koje će rezultati izbora uticati.

Kako je naveo, bez obzira šta našoj zemlji više ili manje odgovara, treba da se trudimo da nađemo najveći ili najmanji zajednički interes koji Srbija i SAD mogu da imaju.

Ričard Grenel, specijalni predstavnik predsednika Donalda Trampa za KiM, poručio je, međutim, da bi pobeda Džoa Bajdena na izborima 3. novembra ceo region Balkana vratila u status kvo.

-Ako bi se desilo da Bajden pobedi, nikakvog napretka ne bi bilo, rekao je Grenel na skupu podrške Donaldu Trampu, na kome je bilo reči o svemu onome sto je Tramp učinio i što još želi da postigne u Srbiji.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku smatra da većina članica EU priželjkuje pobedu Džozefa Bajdena kako bi se ponovo uspostavilo transatlantsko partnerstvo, koje je, kako kaže, Tramp poremetio dolaskom na vlast.

Kako kaže, američki birači u suštini nemaju veliki izbor jer nijedna partija, ukazuje Grubješić, nije izašla sa novim, svežim i prijemčivijim kandidatom.

Dodala je da su glavne teme izborne kampanje unutrašnje, američke – pandemija korona virusa, zdravstvo, ekonomija, rasizam, religija, pitanje abortusa, dok se dve partije najmanje razlikuju u spoljnoj politici i da su tu nijanse u pitanju.

Grubješić je kazala i da je ovo bila jedna od najskupljih kampanja u istoriji američkih izbora u koju je uloženo oko 14 milijardi dolara.

Da bi za Srbiju i Srbe bilo mnogo bolje da naredni predsednik SAD bude Džo Bajden, jer će približiti odnose SAD i EU i dijalog Beograda i Prištine učiniti mnogo funkcionalnijim, smatra bivši američki Podsekretar za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Tomas Kantrimen.

-Bajden zna gde je Srbija, bio je u Beogradu, regionu, zna kako su pitanja teška i o tome govori. Na Balkan neće gledati kao na predmet takmičenja između SAD i EU, rekao je Kantrimen na onlajn skupu “Američki izbori i srpske dileme”.

Bivši ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić smatra da Srbi vole sve koji nisu imali ulogu u bombardovanju 1999.

On je kazao da će Bajden pokušati da obnovi partnerstvo sa EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike