GIK odbila 116 prigovora opozicionih lista na izbore u Beogradu

12.04.2022

22:35

0

Predsednik GIK-a Zoran Lukić rekao je da pozivanje birača na izbore nije nezakonito, već da bi to bilo primoravanje da oni izađu da glasaju

GIK odbila 116 prigovora opozicionih lista na izbore u Beogradu
ATAImages/ Antonio Ahel

Gradska izborna komisija (GIK) večeras je većinom glasova odbila 116 prigovora na glasanje za novi saziv Skupštine Beograda koje su dostavile izborne liste „Ajmo ljudi“ i „Ujedinjeni za pobedu Beograda“.

Ove opozicione liste podnele su prigovore, navodeći da je na različitim biračkim mestima na teritoriji Beograda bilo kršenja zakona tako što birači koji su glasali van biračkog mesta nisu zaokruženi u biračkom spisku, da je jedna osoba potpisivala birački spisak u ime više birača i da su pojedini članovi biračkih odbora vodili ličnu evidenciju o glasanju, što je korišćeno kasnije za pozivanje birača da izađu i glasaju.

Stavljene su primedbe i na to da u izbornom materijalu nije bilo rešenja GIK-a o ispravljanju zapisnika.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić rekao je da pozivanje birača na izbore nije nezakonito, već da bi to bilo primoravanje da oni izađu da glasaju.

Dodao je da je na dan izbora dobio tri poruke koalicije MORAMO da glasa za njih.

Izborna lista „Koalicija Duško Vujošević-Boris Tadić-Ajmo ljudi“ podnela je 77 prigovora, a lista „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ 39 prigovora.

Prigovori su podneti na način sprovođenja izbora na 20 biračkih mesta na opštini Voždovac, 13 mesta na Zvezdari, 37 mesta u Zemunu, 25 biračkih mesta na Savskom vencu, devet mesta u Obrenovcu, osam biračkih mesta u Opštini Novi Beograd, dva mesta na Paliluli i na jednom biračkom mestu na Čukarici.

GIK će večeras održati još jednu sednicu, ali za sada nije poznato kakav je dnevni red.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti