Ruski mediji o Vučiću: "Srbija je poslednje slobodno pleme u Evropi"

27.03.2022

18:57

0

Ruski "Raša Tudej" preneo je izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je rekao da je ponosan što naša zemlja sprovodi svoju politiku bez međunarodnog mešanja

Ruski mediji o Vučiću: "Srbija je poslednje slobodno pleme u Evropi"
Copyright Dimitrije Nikolic/ATAImages

Ruski "Raša Tudej" preneo je izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je rekao da je ponosan što naša zemlja sprovodi svoju politiku bez međunarodnog mešanja.

- Srbija je poslednje "slobodno pleme" Evrope, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, uporedivši našu zemlju sa selom "neukrotivih Gala“ iz kultnog francuskog stripa "Asteriks" - prenosi RT.

Predsednik je pomenuo pop-kulturu obraćajući se na predizbornom skupu u Požarevcu na istoku Srbije.

- Srećan sam što, kao u stripu o Asteriksu i Obeliksu, postoji jedno malo pleme Gala koje drži i štiti svoju slobodu na teritoriji Evrope. I ponosan sam što su ovo malo pleme građani Srbije, i naše zemlje, koja svoju politiku vodi samostalno - naveo je Vučić.

Profimedia
 

 

- Srbija se suočava sa sve većim pritiskom svojih suseda otkako je prošlog meseca Rusija pokrenula ofanzivu na Ukrajinu. Ova zemlja je jedina evropska država koja je zadržala neutralan stav u sukobu, odbijajući da poveća talas antiruskih sankcija, uprkos naporima EU da "usaglasi" svoj stav o Ukrajini sa blokom - podseća RT.

- Iako su se u Srbiji održavali proruski mitinzi, Beograd je zvanično zauzeo neutralnu poziciju. Vlada je najavila da će prekinuti vojnu saradnju i sa Moskvom i sa NATO-om usred sukoba, a Vučić je obećao da će kazniti Srbe koji žele da se priključe sukobu kao dobrovoljci na bilo kojoj strani - ističe ruski medij.

Moskva je pokrenula Specijalnu operaciju u Ukrajini prošlog meseca, nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, nakon čega je usledilo priznanja Rusije nezavisnosti republika Donjeck i Lugansk. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija sada zahteva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti NATO bloku koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva ničim izazvana i demantuje tvrdnje da su planirali da silom povrati dve republike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike