Analitičar sa Kosova priznaje da je zločina OVK bilo, ali da će biti teško dokazati ih

06.11.2020

12:34 >> 13:59

0

Teško je očekivati da će ovaj sud napraviti nešto više od sudova na Kosovu, smatra Škeljzen Maljići

Analitičar sa Kosova priznaje da je zločina OVK bilo, ali da će biti teško dokazati ih
Copyright Profimedia

Biće veoma teško da se dokažu ratni zločini navedeni u optužnici protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih optuženih od strane Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu, ocenjuje politički analitičar Škeljzen Maljići za Kosovo Onlajn i ističe da su Albanci nezadovoljni tim sudom i smatraju ga etničkim.

-Tači i Veselji su važne figure, koje će pokušati da se odbrane na sudu. Imali smo ranije i Haradinaja i neke druge koji su prošli kroz Haški tribunal i oni su oslobođeni zbog nedostatka dokaza, zato što nisu imali takvu vrstu komandne odgovornosti za koju su optuženi. U ovom slučaju ostaje da se vidi, ali mislim da će biti vrlo teško, s obzirom kako su opisane optužbe u glavnim tvrdnjama, uključujući preko stotinu krivičnih dela, koja nisu baš specifikovana. Videćemo ko će biti imenovan za svaki od tih zločina, da li je bio direktno uključen ili je pitanje komandne odgovornosti, kaže Maljići.

On ukazuje da je poslednji rat na Kosovu bio gerilski, bez velikog stepena organizovanosti, i smatra da bi to trebalo da bude olakšavajuća okolnost za optužene.

-Sigurno da je bilo dosta zločina i od strane OVK, ali na neki način ne postoji dokumentacija istog onog tipa kao što postoji kod organizovane vojske ili državnih struktura. Teško je očekivati da će ovaj sud napraviti nešto više od sudova na Kosovu, konkretne zločine su mogli da osude ali ne ovoga tipa gde se kaže da se radi o organizovanoj zločinačkoj aktivnosti u smislu da je postojao nekakav plan ili da je unapred smišljen način menjanja etničke strukture, ističe Maljići.

Prema njegovoj oceni, deluje da je optužnica protiv Tačija, Veseljija i drugih napisana u Beogradu, a ne u Hagu, i ističe da su na Kosovu zločine počinile i srpske snage bezbednosti.

-Optužnice su na Kosovu izazvale brojne reakcija, ali se ne ide ka tome da se ospori Specijalni sud u Hagu već je nezadovoljstvo zbog toga što je to etnički sud. Naročito masovne grobnice koje su otkrivene u Srbiji, to je bio na neki način organizovani zločin od strane srpskih vlasti, koje su tela ubijenih Albanaca preneli u Batajnicu i Petrovac, a ima ih još koje nisu otkrivene, zaključuje Maljići.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo Online

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike