Podignuta optužnica protiv Veseljija, dobrovoljno putuje u Hag: "Nema razloga da se pribojavamo istine"

05.11.2020

09:51 >> 13:24

0

Autor: A. B.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina

Podignuta optužnica protiv Veseljija, dobrovoljno putuje u Hag: "Nema razloga da se pribojavamo istine"
Copyright Profimedia

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv Kadrija Veseljija je potvrđena, saopšteno je na konferenciji za novinare u Prištini.

Kadri Veselji se već  nalazi u misiji Euleksa u Kosovu Polju i u toku popodneva trebalo bi da bude isporučen u Hag.

On je sam došao u misiju, nakon što je objavljeno da je Specijalni sud potvrdio optužnicu protiv njega, prenosi prištinska Koha.

Nakon Veseljija u misiju je došao i bivši predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači koji je prethodno to objavio i podneo ostavku.

Kako je u aprilu saopštila kancelarija specijalozovanog tužioca, Veselji “i drugi” čine deo optužnice na kojoj je i kosovski predsednik Hašim Tači.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre njenog potvrđivanja, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Seljimi ide u Hag zbog optužnice Specijalnog suda
Savet Evrope: Niko nije podneo zahtev za članstvo Kosova

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda, čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Veselji je rekao da je obavešten o potvrđivanju optužnice i da se sprema da dobrovoljno otputuje u Hag.

– Juče po podne su me iz Tužilastva specijalizovanih veća obavestili da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom želim da obavestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode – rekao je on.

Naveo je da ima puno poverenje u objektivnost i nepristrasnost sudija i pozvao je sve na Kosovu da uvek ukažu poštovanje pravosudnim vlastima.

– Ovaj proces ima za cilj postizanje istine. Nema razloga da se pribojavamo istine. Ne bi trebalo pokušavati podrivati rad tribunala, niti na bilo koji način ometati ovaj proces. Sudu mora biti dozvoljeno da izvršava svoj važan zadatak koji mu je poveren – istakao je Veselji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike